Arts i Humanitats | Diari de recerca | Turisme científic

Museu de l'Home de Talteüll

11 agost 2011 | Arts i Humanitats, Diari de recerca, Turisme científic

L’any 1971 es va descobrir a Talteüll (Rosselló) un fòssil d’Homo Erectus de fa 450.000 anys.  El poble acull l’interessant Museu de l’Home que disposa de 2.000m2 d’exposició dedicades a la prehistòria i que organitza nombroses activitats educatives.
 
A casa nostra, però a l’altra banda de la frontera amb França, podem anar a visitar  a algú d’una edat marcadament respectable. Agafeu cotxe (o tren fins a Perpinyà i d’allà ens bellugarem per carretera) i dirigiu-vos a un poble que es diu Talteüll, i que els francesos anomenen Tautavel.
Allà podreu visitar un dels jaciments més interessants sobre l’ocupació d’Euràsia per d’altres espècies d’homínids, anteriors a la nostra. Nosaltres som Homo Sapiens Sapiens. O el què en Prehistòria anomenem “humans modern”. I no hem estat l’única branca humana de l’evolució! El conjunt de restes fòssils de Talteüll ens parla d’una població de fa 450.000 anys corresponent a Homo Erectus, prèvia, doncs, fins i tot a les poblacions neanderthals (amb qui la nostra espècie hauria arribat a conviure).
Mirar cara a cara un rostre de fa 450.000 anys (el fòssil anomenat Aragó XXI, descobert per l’equip del professor Lumley) és una experiència que no us podeu perdre. Però no hem de caure en l’error de només meravellar-nos per l’objecte excepcional: el conjunt de les recerques desenvolupades a la Cova de l’Aragó ens ofereixen un món fascinant que podreu descobrir visitant el Museu de l’Home de Talteüll .
Rinoceronts i cavalls
Us imagineu que veure rinoceronts pel nostre territori fos el més normal del món? Un dels trets més importants que podeu descobrir amb aquesta visita és la història climàtica del nostre planeta: les dones i homes que habitaren la Cova de l’Aragó vivien en un paisatge marcadament diferent del nostre. El clima, el paisatge, és dinàmic: cavalls i rinoceronts, juntament amb d’altres animals més menuts, són algunes de les restes que s’han trobat a la cova com a testimonis d’àpats d’aquella època. I aquests canvis són, també, efecte de les societats humanes. Encara que la senzillesa dels artefactes que veureu al museu us pugui donar una idea contrària. No us deixeu endur per la senzillesa de les idees simples: senzills artefactes de pedra com els que veureu al museu són una part del inici de grans canvis tecnològics, de diferents formes de conviure, d’un paisatge canviant i dinàmic, d’una diversitat humana, de la qual formem part, al llarg del temps i el planeta i que és, simplement, fascinant.
Ivan Briz
 
Web del Museu de l’Home de Talteüll: http://www.450000ans.com/ca/index.html
 
Com accedir
Des de Perpinyà agafeu la carretera D117 direcció a Foix. Passat el poble d’Estagel cal agafar la carretera que us porta a Talteüll/Tautavel.
Si podeu, us recomanem visitar el poblet veí de Mauri, important centre vinícola on es pot menjar bé i a bon preu. Des de Mauri gaudireu d’una visió imponent del massís de Les Corberes i teniu a tocar l’imposant castell de Querbús, inici de la terra occitana.
Finalment: compte amb els horaris! Si bé al juliol i agost el Museu de l’Home de Talteüll obre de 10 a 19 hores, la resta de l’any obre de 10h a 12:30h i de 14h a 18h, i com que la visita dura una hora, la venda d’entrades s’atura una hora abans del tancament!
 

Diari de recerca

2 Comentaris

  1. Silvia

    Molt, molt recomanable.

    Respon
  2. Montse Fontboté

    al propi poble de Talteull hi ha allotjaments rurals i restaurants que estan molt bé (qualitat i preu) . El museu agrada als nens (a partir dels 7-8 anys diria jo. La meva filla amb 9 anys ens hi va fer anar dos dies seguits! . tenen una activitat per a nens, amb els textes en català així com audioquies en català (info de 2009). un altre lloc per visitar ben a prop, el castell de Salses. Es un altre tipus de ciència, la de la guerra i l’arquitectura defensiva.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.