Diari de recerca | Totes les àrees | Turisme científic

La Mina de Petroli de Riutort (Guardiola de Berguedà)

05 juliol 2010 | Diari de recerca, Totes les àrees, Turisme científic

Un viatge al llarg de 340 metres de galeries excavades en roques que regalimen petroli a l’Alt Berguedà.
 
Els seus derivats envolten la nostra vida quotidiana: benzina, diesel, pintures, plàstics … i tots ells s’extreuen de la destil·lació del petroli. Però com és el petroli en estat natural? Quin és el procés que transforma la matèria orgànica en petroli?  A on podem trobar petroli?
Us proposo una ruta fins a les Mines de petroli de Riutort de Guardiola de Berguedà, dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró. La visita es realitza a través de 340 metres de galeries excavades en una mena de roca sedimentària anomenada marga. Aquest tipus de roques regalimen constantment petroli; per això s’en diuen “Bituminoses”. A Riutort també s’hi poden observar d’altres petites sorpreses; com són les salamandres que hi habiten o els bacteris que s’alimenten del petroli i que són objecte d’estudi per investigadors de la Universitat de Barcelona.
A més de veure, olorar i tocar com és el petroli en estat natural, durant visita coneixerem que l’empresa “Compañía Minera de Riutort”  inicià l’exploració i l’extracció de la marga bituminosa a l’any 1906. Els treballs es feien manualment, s’excavaren amb pics i pales quilòmetres de galeries, per on circulaven els carretons plens de roca mare que eren arrossegats per mules fins a la fàbrica, on hi havia els forns de destil·lació.  Allí la roca era sotmesa a una temperatura d’uns 3000 graus, per a obtenir el petroli que omplia els porus de les marges. La mina va funcionar durant deu anys, i s’aconseguia extreure uns 70 litres de petroli per tona de roca, amb una producció anual de 245.000 litres.
Com arribar-hi: L’autovia C-16 ens portarà fins a Guardiola de Berguedà, allí s’ha de pendre la carretera B-402, que va de Guardiola de Berguedà a la Pobla de Lillet. Just en el punt quilomètric 4 s’agafa una pista, en direcció nord, que puja per l’esquerra de la riera de Gavarrós o de Riutort fins a la boca de la mina.
Web de la Mina de Petroli de Riutort:  http://www.minadepetroli.com/
Begoña Poza Falset

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.