Diari de recerca | Totes les àrees | Turisme científic

Un viatge a través del temps (IV): Alcover i Montblanc

19 agost 2010 | Diari de recerca, Totes les àrees, Turisme científic

Irene Lapuente, fundadora del projecte La Mandarina de Newton, posa punt i final a aquest peculiar viatge en el temps, iniciat per l’Institut Català de Paleontologia (ICP), amb una visita per les terres tarragonines d’Alcover i Montblanc.

Aquesta proposta ens acosta a les terres tarragonines d’Alcover i Montblanc. Alcover és un municipi que es troba a la comarca de l’Alt Camp, als peus de la serra de la Mussara, i Montblanc és la capital de la comarca de la Conca de Barberà i està ubicat al centre de la depressió formada pels rius Anguera i Francolí.

Ambdós municipis ens proporcionaran una agradable visita acompanyada d’un entorn natural encisador. A més, és important destacar que el nucli antic de Montblanc fou declarat Conjunt Monumental i Artístic, l’any 1947. El 1998 les pintures rupestres de seu terme foren declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO com a jaciment de l’Art rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica.

Però si el que volem no és veure com són les muntanyes de Padres en l’actualitat, sinó com eren ara fa 240 milions d’anys, el que hem de fer és visitar el Museu Municipal d’Alcover.

Importància paleontològica

Les col·leccions del Museu Municipal d’Alcover i del Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà conserven un conjunt importantíssim de fòssils del període del Triàsic, fa més de 230 milions d’anys. Aquests fons es caracteritzen per tenir una gran abundància d’éssers invertebrats, com  per exemple crustacis i bivalves, i de vertebrats, com poden ser peixos i rèptils. Aquests fòssils es troben en un molt bon estat de preservació, conegut com fòssil lagerstätten, degut a les condicions que es varen donar en aquesta àrea geogràfica. Aquest tipus de preservació és molt poc habitual i accentua l’excepcionalitat dels fòssils que afloren en aquesta àrea i la importància del seu estudi científic.

Altres llocs d’interès

De moment, el Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà roman tancat per obres. Tot i així, trobem Espais d’Interès Natural (PEIN) protegits per la legislació catalana, pel seu alt valor natural, a la serra de Miramar i a les muntanyes de Padres.

Al paleolític, la zona de muntanya del terme de Montblanc ja estava habitada i entre els segles IV i I aC al Pla de Santa Bàrbara hi hagué un poblat iber. També s’han trobat assentaments romans datats entre els segles II aC i II dC.

Si el que voleu és veure la majestuosa capital romana de la província Tarraconense, apropeu-vos a Tarragona ciutat i deixeu-vos meravellar.

Irene Lapuente

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.