Biologia | Diari de recerca | Tecnologia i enginyeria

Museu AGBAR de les Aigües (Cornellà de Llobregat)

06 agost 2012 | Biologia, Diari de recerca, Tecnologia i enginyeria

Un fantàstic recorregut per l’aigua, i sobretot per l’enginyeria que la feia moure del pou a l’aixeta de casa, en un entorn modernista únic.

Ubicat a Cornellà de Llobregat, el Museu AGBAR de les Aigües ocupa tres naus projectades per l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch el 1905 que integren un gran edifici modernista de maó massís i amb bigues de ferro. A l’interior hi ha una part important de la maquinària de vapor, que el 1909 havia de moure les bombes d’un sol pou, el Fives Lille (del qual encara actualment s’hi extreu aigua des de 34,35 metres de profunditat).

Dins de l’impressionant recinte hi ha l’exposició permanent del Museu. Allà descobrirem la instal·lació hidràulica de vapor destinada a produir l’energia necessària per moure les bombes del pou Fives Lille i les grans bombes d’impulsió encarregades de fer arribar l’aigua a totes les aixetes.

També hi trobem un recorregut per la història de l’abastament a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, així com una aproximació a aspectes relacionats amb la higiene i la salut, les propietats físiques i químiques de l’aigua, i fins i tot el seu sabor i olor, a través d’objectes i documents presentats amb mòduls interactius i audiovisuals.

L’arquitectura modernista també es pot apreciar en les antigues cases dels treballadors i en la xemeneia, de 50 metres d’alçada.

Des dels jardins es poden observar dos pous de la dècada de 1930 que es caracteritzen per la forma cilíndrica i per l’absència d’elements decoratius.

També hi ha dipòsits d’equilibri, enormes magatzems on l’aigua potable reposa breument fins que inicia el seu viatge per les canonades.

Al Museu també programa exposicions temporals, visites guiades, propostes educatives o activitats familiars pel cap de setmana que val la pena consultar.

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.