Diari de recerca | Turisme científic

L'aquari de Banyuls, aparador de la Mediterrània

16 juliol 2010 | Diari de recerca, Turisme científic

Banyuls de la Marenda és una vila situada a 15 quilòmetres al nord de Portbou. El poble s’estén a les vores d’una badia on hi ha el Laboratoire d’Océanographie Biologique de Banyuls (LOBB), un centre de recerca on treballen 89 persones i que amaga un petit tresor: un aquari obert al públic i que exposa una bona quantitat d’organismes marins.

Cal dir que l’Aquari de Banyuls no és gaire gran. I no és precisament nou, car fou inaugurat l’any 1885, cosa que el converteix en una de les instal·lacions més antigues de la Mediterrània.  Precisament per això el recinte té una gràcia especial. De fet, recorda l’enyorat aquari de la Barceloneta, ja que manté el mateix aire un xic fora del temps, humit i silenciós, fosc i fascinant.

40 aquaris per gaudir de 200 espècies

L’aquari  de Banyuls aplega 40 instal·lacions on viuen 200 espècies pròpies del litoral català. Hi predominen els peixos: morenes, congres, llobarros, escórpores, meros, serrans… Quan el vàrem visitar (desembre de 2008) hi havia nombroses espècies del grup dels espàrids (sards, orades, mabres…), uns peixos d’un sabor senzill i extraordinari que han estat utilitzats a bastament dins la cuina popular més genuïna. També vàrem observar peixos tan delicats com la donzella o juliola (Coris julis), un animal que ens recorda que el Mediterrani allotja molts organismes circumtropicals de pell virolada.

Aquests i altres habitants de l’aquari (de les llagostes als pops, dels cargols a les posidònies) són una bona mostra de la gran biodiversitat del Mediterrani, on viuen unes 8.500 espècies marines. Si es compara aquesta xifra a nivell mundial, resulta que el Mare Nostrum allotja entre el 4% i el 18% de totes les espècies conegudes (el percentatge varia molt segons el grup d’organismes). I això és extraordinari si tenim present que els 2.500 km2 del nostre mar suposen amb prou feines el 0,82% de la superfície total dels oceans.

Peixos, vi i escultura

En sortir de l’aquari  sempre podreu visitar el museu Arístides Maillol, un escultor nascut a Banyuls l’any 1861. I també paga molt la pena tastar l’excel·lent vi dolç de Banyuls, un producte de les aspres muntanyes que envolten la vila i on l’àliga perdiguera encara es deixa veure de tant en tant…

David Segarra

Web de l’Aquari de Banyuls: http://www.biodiversarium.fr/aquarium

Diari de recerca

1 Comentari

  1. Ivette Schwarz

    L’aquari de Banyuls es fantàstic, el recomeno a tothom!

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.