Diari de recerca | Totes les àrees | Turisme científic

El Museu d'Història Natural de París

05 juliol 2010 | Diari de recerca, Totes les àrees, Turisme científic

El d’Història Natural és probablement el més impactant dels museus científics de Paris. Un punt on es fonen els aspectes més purs de cultura i natura per obtenir una brillant carta de plats pel coneixement.
 
A París s’hi pot anar de moltes formes, la meva preferida és en tren nocturn, agafat a una andana, a Barcelona o Girona, sense control de metalls ni falses raons, més properes a crear por que a l’esperit europeu forjat justament a París durant la Revolució Francesa. Arribar a primera hora a la Gare d’Austerlitz, al mateix cor de la ciutat, tot acabant el primer cafè del dia i llestos per començar a passejar, és un dels “luxes” als que hem renunciat davant d’una, actualment molt maltractada, capacitat humana: volar. Més difícil encara, volar sense ales, aquest miracle el podem entendre perfectament a París.
Viatjar a París és fer-ho a França concentrada, també en ciència. Aquesta capital inclou, per sorpresa de molts, quatre grans (molt grans) i exitosos museus de ciències: la Cité des sciences & industries, el Palais de la Découverte, el Musée des Arts et Métiers, el Muséum Nationale d’Historie Naturelle. Tots ells ens mostren d’on venim, on som i a on podem acabar, qualsevol d’ells justifica una visita a París. Fins i tot París pot visitar-se científicament sense entrar a cap dels museus, dels inicis de la mesura de la Terra i el metro, les exposicions universals, els inicis dels vols en globus, l’enciclopèdia,… carrers i cantonades plenes d’anècdotes científiques, tot en diverses guies com la Guide du Paris Savant.
Triar qualsevol d’aquestes opcions és encertar-la, escollir-ne només una per aquest article és complex. Per seguir amb el viatge començat, escullo el Museu de Ciències Naturals (MNHN) , que ocupa diversos edificis al Jardin des Plantes, a escassos metres de la nostra estació de tren.
Anatomia comparada, realitat crua i clara.
El MNHN és potser el més impactant de tots els museu doncs ens mostra la immensa potencialitat que representa tenir patrimoni de ciències naturals si es sap presentar i articular correctament. Tot i que es poden visitar totes les seccions, és molt recomanable com a mínim fer dos visites en aquest ordre: primer, s’ha de veure la “Galeries de Paléontologie et d’Anatomie comparée” i després la “Grande Galerie de l’Évolution”. A la primera veurem ossos d’animals, molts ossos de molts animals tots encarats cap al mateix punt, transmeten un doble impacte visual/emocional. D’una banda hi ha la gran feinada des de fa molt temps de molts experts. I de l’altre hi ha l’evidència que sols les estructures senzilles com els esquelets saben transmetre: que tots el animals són força semblants, tot i la seva diversitat. Anatomia comparada, realitat crua i clara. Un salt a un altre temps, però no qualsevol sinó el temps en que aquesta “evidència” és va fer palesa.
L’evolució com mai l’heu vist abans
Un lleuger passeig a través del Jardí ens permetrà digerir l’experiència fins arribar a la nineta dels ulls del MNHN, la “Grande Galerie de l’Évolution”. Tot i que l’exposició permanent es va inaugurar al 1994, segueix situada molt més enllà del que mai haureu vist en un museu de ciències naturals, discurs, peces, visitants… Des dels insectes a les balenes, tots en un guió i un entorn que situa a tots/tothom d’igual a igual. Un espai que genera complicitats, reflexions, emocions i respecte. Un punt a on es fonen els aspectes més purs de cultura i natura per obtenir una brillant carta de plats pel coneixement, amens, gustosos i contundents.
Amb tot el Jardí a l’entorn, el Museu d’Història Natural representa una escapada per allargar-la sense patir tot un dia, tot i que sembli difícil competir amb el Louvre, Musée d’Orsay, Picasso, Pompidou,…  En un moment que les exposicions d’art viatgen tant, el que gaudireu aquí us semblarà que només passa a París.
Pau Senra

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.