Diari de recerca | Turisme científic

La ruta dels molins fariners de Calldetenes

02 setembre 2009 | Diari de recerca, Turisme científic

Al llarg del Torrent de Sant Martí, al municipi de Calldetenes (Osona), hi havia un conjunt de sis molins fariners, algun dels quals va treballar fins a 1980 del segle XX. Ara fa uns anys l’ajuntament de Calldetenes, en col·laboració amb voluntaris i propietaris, va dissenyar una ruta que ressegueix els molins. El 2005 s’ha reconstruït el Molí de la Calvaria, i al costat s’hi ha fet un petit museu i sala d’exposicions.

El Molí de Calvaria

La visita al Molí de la Calvària consisteix a veure un vídeo sobre els diferents processos que porten des de la sembra del blat fins a la farina, vídeo elaborat a partir de filmacions antigues i de modernes, la visita guiada a les instal·lacions del molí, en què hi ha tota mena d’atuells relacionats amb el blat i la farina, i una demostració de mòlta del gra que es realitza en el mateix molí restaurat. La visita, d’una durada d’entre 45 min i 1 h 30 min, segons les ganes de parlar que es tinguin, és explicada per part dels mateixos restauradors i propietaris, que hi posen tota la dedicació, voluntat i coneixement del tema, perquè segueixen sent pagesos de la zona.

Per completar el recorregut

La visita pot ser completada amb el recorregut de tota la Ruta dels Molins Fariners, al llarg del torrent de Sant Martí. Va ser inaugurada el 1994 per visitar les runes dels altres cinc molins de la riera, que es pot fer en una hora i mitja entre anar i tornar. Al costat del Molí de la Calvaria hi ha l’ermita romànica de Sant Martí de Riudeperes.

L’accés és per l’eix Transversal, sortida de Calldetenes, i allà cal agafar la carretera BV-5202 en direcció a Sant Julià de Vilatorta. Al cap d’1 km hi ha l’ermita de Sant Martí de Riudeperes i l’accés indicat al Molí de la Calvaria. Hi ha aparcament.

El Molí de la Calvaria està obert tots els diumenges de 10 a 12 del matí. La visita costa 2 €. Poden concertar-se visites guiades, tant per la Ruta dels Molins com només al Molí de la Calvaria, als telèfons 695163108 o 938863105.

Més informació: http://www.calldetenes.cat/visia.htm

Claudi Mans

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.