Diari de recerca | Totes les àrees

Pont de Suert i l'oreneta cuablanca

23 agost 2010 | Diari de recerca, Totes les àrees

Coneix els interessants racons que amaga la capital de la comarca de l’Alta Ribagorça de la mà de l’oreneta cuablanca i de l’Institut Català d’Ornitologia, que us proposa participar en el Projecte Orenetes, el primer cens de nius d’oreneta cuablanca realitzat a tot Catalunya.
 
El Pont de Suert és la capital de la comarca de l’Alta Ribagorça, un territori molt ric en patrimoni cultural, etnològic i natural. El nom de Pont de Suert vol dir “Pont de Pont” i això és el que ens trobem dins del municipi, un seguit de ponts que us faran gaudir de diferents itineraris de passeig al llarg del pas del Noguera Ribagorçana. Situat estratègicament facilita l’apropament a punts de la geografia muntanyenca catalana, aragonesa i francesa com la Vall de Boí, la Vall de Barravés, la Vall de Llevata, la Vall Fosca, la Val d’Aran, la Vall de Benasc i la d’Isàvena.
El passeig pel barri històric de Pont de Suert descriu l’empremta del pas del temps des del romànic passant per l’època medieval i fins arribar a l’actualitat. Nosaltres et proposem conèixer aquests racons de la mà de l’oreneta cuablanca de manera que puguis conèixer el patrimoni cultural i natural del municipi.
Concretament, l’Institut Català d’Ornitologia et proposa participar en el Projecte Orenetes, el primer cens de nius d’oreneta cuablanca realitzat a tot Catalunya. Es tracta d’un projecte basat en el voluntariat i en el recompte dels nius d’oreneta cuablanca a totes i cadascuna de les poblacions de Catalunya. Actualment més de mil persones participen al projecte i ja es tenen dades de més de 150 municipis.
Amb la informació recopilada es pretén elaborar una cartografia acurada de les poblacions d’oreneta cuablanca a Catalunya, conèixer el seu estat actual i poder estudiar-ne la seva evolució en el temps. Aquest estudi ens permetrà conèixer els requeriments ecològics de l’espècie i disposar de dades útils per definir mesures de gestió i protecció. Actualment, el principal factor de regressió de l’espècie és la destrucció deliberada dels nius ja que any rera any aquests ocells tornen al mateix niu per reproduir-se.
Si us animeu a participar en aquest projecte científic tot passejant pels carrers del Pont de Suert podeu fer-ho acompanyats d’un guia que al llarg de la passejada us explicarà curiositats i dades interessants de les orenetes i de la seva vida entre nosaltres. L’activitat és gratuïta i només cal que us adreceu al punt d’informació turística del Pont de Suert on us esperarà el vostre acompanyant.
 
Punt de trobada: oficina d’informació turística de Pont de Suert (des del 16 de juliol fins al 5 de setembre del 2010).
Horari d’inici de l’activitat:

  • divendres: a les 19:00 de la tarda.
  • dissabte: a les 9:30 del matí i a les 19:00 de la tarda.
  • diumenge: a les 9:30 del matí.

Durada de l’activitat: 2 hores.
Dificultat: per a tots els públics.
Material: recomanable dur prismàtics. Les fitxes per fer el cens les facilitaran els guies.
Guiatge a càrrec de: La Petjada s.l.
Per a més informació del Projecte Orenetes: www.orenetes.cat
 
Anna Dalmau

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.