Diari de recerca | Totes les àrees

El Museu de la Tècnica de l'Empordà

10 agost 2011 | Diari de recerca, Totes les àrees

Una lectura de la història contemporània a través de les màquines d’escriure, de cosir, d’escalfar…

A l’època de la Revolució Industrial, el progrés científic i tecnològic va propiciar canvis que van tenir importants repercussions en la vida quotidiana. Les màquines de cosir i les d’escriure són bons exemples per a reflexionar sobre això. Menys espectaculars que d’altres invents de l’època (com ara l’automòbil, el fonògraf o el telèfon), han estat menys analitzats,  tot i que han estat determinats per al canvi de cultura.

Nascudes al segle XVIII, les màquines d’escriure i de cosir son meravellosos exponents de la forma de portar a terme la recerca i l’aplicació en aquella etapa, quan la ciència i la tècnica anaven de la mà i van incidir en millorar la vida de les persones. Temps moderns i de canvi que es poden reviure amb una visita als fons exposats al  Museu de la Tècnica de l’Empordà de Figueres.

Setze mil màquines interessants

El Museu és el resultat de la iniciativa privada del matrimoni Pedrosa – Pierre, que comparteixen l’afecció de recuperar i col·leccionar màquines interessants, motiu pel qual han recorregut milers de quilòmetres per fires i mercats. Van començar el 1979 en comprar en el mercat de brocanters de Figueres una màquina Erika portàtil de 1910,  fabricada a Dresde. A aquest “exemplar fundacional” s’hi van afegir màquines de cosir, rellotges, telèfons, estufes i, naturalment, moltes més màquines d’escriure. Actualment la col·lecció està formada per més de setze mil peces, de les quals hi ha tres mil exposades en el Museu de la Tècnica de l’Empordà, inaugurat el 27 de juny de 2004.

Aquest centre duu a terme diverses activitats, cicles de conferències, música, cinema i visites que ajuden a redescobrir la història industrial contemporània de la comarca i acostar-la al públic. A més, desde 2005 es va endegar una fructífera col·laboració entre la  Fundació Pere Pedrosa i Margarita Pierre i el Consell Superior d’Investigacions Científiques amb la finalitat que els principals investigadors del país expliquin quines són les línies fonamentals de la recerca científica avui dia. El Museu també ofereix serveis educatius mitjançant programes i materials pedagògics i, així mateix, disposa d’una interessant i complerta pàgina web.

Maria Casado

Diari de recerca

1 Comentari

  1. Anna

    Us el recomanem!!! Visita indispensable a Figueres.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.