Diari de recerca | Tecnologia i enginyeria

El Parc Astronòmic del Montsec

03 setembre 2012 | Diari de recerca, Tecnologia i enginyeria

A prop d’Àger, un planetari multimedia no només projecta imatges sobre l’Univers, com fan tots. També pot obrir completament la seva cúpula i paret frontal per tal que tothom observi l’espectacular cel nocturn que envolta la serralada del Montsec.  A més, un Parc de Telescopis i una Exposició permanent acaven de configurar l’anomenat Centre d’Observació de l’Univers (COU).
La serralada del Montsec és un dels llocs amb menor contaminació lumínica de Catalunya. Aprofitant aquest fet s’ha bastit un Observatori Astronòmic que compta amb un important apèndix divulgatiu: el Centre d’Observació de l’Univers, COU, ubicat a uns tres quilòmetres de la vila d’Àger.  Es tracta d’un gran multiespai lúdic que ofereix diverses atraccions per tal de difondre l’astronomia i la geologia de la zona entre els visitants.
Un dels elements més destacats del Centre és el Planetari digital multimèdia, anomenat “l’Ull del Montsec”. Aquesta instal·lació no només projecta animacions sobre els astres i els seus moviments. També esdevé una plataforma per a l’observació del cel en directe quan la seva cúpula i la paret frontal s’obren completament deixant al visitant sota l’espectacular cel del Montsec.
La gent al Centre d'Observació de l'Univers al Montsec
El Centre també inclou un Parc de Telescopis dotat amb instruments automàtics i d’altres de portàtils. Entre d’altres inclou un celostat, un aparell que fa el seguiment i l’obtenció d’imatges a temps real del Sol. Aquestes imatges són projectades automàticament en la planta baixa de la Cúpula gran, permetent l’observació d’un disc solar de més d’un metre de diàmetre.
També hi ha un conjunt de 20 telescopis portàtils que permeten apropar al màxim l’observació del cel als visitants nocturns del COU.
El Centre d'Observació de l'Univers
Finalment, el Centre presenta una Exposició permanent sobre astronomia i sobre els valors naturals de la serralada del Montsec . El COU es complerta amb un conjunt d’aules taller i d’aules d’informàtica on es desenvolupen diverses activitats, com ara visites guiades diürnes i nocturnes, tallers, sessions a la carta i xerrades. El octubre de 2011, per exemple, unes 300 persones es van reunir per a observar la pluja de meteorits Dracònids, un exemple del tipus d’activitat que es duu a terme regularment.
En paral·lel al COU hi ha l’Observatori Astronòmic dedicat a la recerca científica i ubicat a 1.500 metres d’alçada dins la serralada del Montsec, en el municipi de Sant Esteve de la Sarga. Es tracta d’un observatori robotitzat que gestiona l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) .
Com accedir-hi: el Centre d’Observació de l’Univers es troba situat al municipi d’Àger (La Noguera), a una distància de 3,5 km del nucli urbà, al costat del camí que condueix al coll d’Ares.
El Parc de Telescopis del Observatori Astronòmic del Montsec
El Centre d'Observació de l'Univers

Diari de recerca

1 Comentari

  1. Gina

    Es preveu observar dracònids aquest any?

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.