• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici14: Els dracònids des del Montsec
Tornar

14: Els dracònids des del Montsec

18 octubre, 2011

Al Centre d’Observació de l’Univers, a Àger, més de 300 persones es van reunir per observar els Dracònids. Durant aproximadament unes dues hores se’n van anar veient alguns de brillant que despertava l’admiració i un sonor ooohhh! en el públic assistent.

 

Al Centre d’Observació de l’Univers més de 300 persones es van reunir en organitzar-se una sessió nocturna especial per observar la pluja de meteors dels Dracònids. La nit en que s’esperaven veure desenes d’estels fugaços va resultar afectada per la Lluna i l’espectacle va quedar relegat a l’observació dels més lluminosos. Un resultats molt diferent als obtinguts per les cameres de videodetecció que enregistraven fins i tot els meteors més febles.

Els Dracònids des del Centre d’Observació de l’Univers

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) és un espai lúdic aplicat a la docència i divulgació de l’astronomia i la geologia a Catalunya. El COU es troba situat al municipi d’Àger [veure’n situació]. El COU és un nexe d’unió entre el públic i el coneixement científic, acostant el visitant a l’apassionant món de la ciència i al descobriment de l’entorn del Montsec. Aprofitant les característiques d’un lloc únic en qualitat de cel per a l’observació de l’Univers integrat en un medi que permet conèixer l’evolució de la Terra a partir de la geologia de la serra.

En el Centre d’Observació de l’Univers el seguiment de l’espectacle dels Dracònids va ser multitudinari amb l’assitència d’unes 300 persones. Des de molts dies abans les entrades per les activitats d’aquella nit estaven exhaurides i es va haver de realitzar una ampliació d’horaris, fet que confirma el gran interès per la població d’aquesta mena de fenòmens naturals.

Des del punt de vista científic, els primers Dracònids es van deixar veure poc després de les 21 hores (19 TU) però, exceptuant uns pocs, van ser febles i difícils d’observar pel gran públic. A poc a poc, conforme la Lluna ascendia al cel l’activitat es va incrementar lleugerament però la imponent presència de la Lluna quasi plena va fer encara més difícil l’observació. Durant aproximadament unes dues hores se’n van anar veient algun de brillant que despertava l’admiració i un sonor ooohhh! en el públic assistent. La gran majoria però, eren massa febles i quasi inapreciables pel públic menys experimentat en l’observació astronòmica a ull nu. Així doncs, tot i que la Lluna no ens va deixar gaudir d’un gran espectacle, la majoria d’assistents van tornar a casa havent vist algun Dracònid. Encara millor va ser que a la segona part de la nit els assistents van poder completar l’aproximació a l’observació astronòmica amb les observacions de la Lluna, Júpiter i alguns objectes difosos com el cúmul globular d’Hèrcules a travès dels telescopis del COU.

Salvador Ribas, director científic del Centre d’Observació de l’Univers (COU)

 

Imatge circumpolar

Una prova de que la Terra gira: sota un cel tremendament fosc es van prendre un conjunt d’imatges que, una vegada sumades, permeten tenir aquesta imatge circumpolar de la nit del 8-9 d’octubre. Suma de 60 fotografies de 30 segons. Una bola de foc dels Dracònids apareix emmarcada per a la seva ràpida identificació. Imatge de Mar Tapia.

La gent al Centre d'Observació de l'Univers al Montsec
Imatge circumpolar

Una prova de que la Terra gira: sota un cel tremendament fosc es van prendre un conjunt d’imatges que, una vegada sumades, permeten tenir aquesta imatge circumpolar de la nit del 8-9 d’octubre. Suma de 60 fotografies de 30 segons. Una bola de foc dels Dracònids apareix emmarcada per a la seva ràpida identificació. Imatge de Mar Tapia.

Etiquetes: Astronomia, Tempesta de meteors

Comparteix!
Tweet

Una resposta a “14: Els dracònids des del Montsec”

  1. Respondre
    Oleguer
    dimecres, 19 octubre 2011 at 10:41

    Felicitats al COU per organitzar una sessió observacional multitudinària amb motiu dels Dracònids

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Josep Maria Trigo

Mar Tapia

Jordi Cortés

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

16: ja tenim els premiats al concurs fotogràfic!

15: Determinem l’òrbita d’una bola de foc dels dracònids

14: Els dracònids des del Montsec

13: L’estació de videodetecció de Folgueroles

Misatge 12: els dracònids compleixen les espectatives sense arribar a tempesta

11: Primeres imatges de la pluja meteòrica

10: A l’espera de la gran nit… com determinem les òrbites?

9: “Com una nevada” (esclats dels Dracònids durant el segle XX)

7: “Escoltant” les ones infrasòniques i les ones sísmiques

8: Què cal fer per observar i fotografiar la pluja de meteors

6: Un vídeo mostra les pluges d’estels fugaços

5: Les ones sonores dels meteors

4: Una Xarxa per “caçar” meteorits

3: Bòlids, meteoroides i pluges d’estels

2: Quin és l’origen dels meteors?

1: Tot esperant la Constel·lació del Drac el proper 8 d’octubre

Piulades recents

  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar