Diari de recerca

13: L'estació de videodetecció de Folgueroles

14 octubre 2011 | Diari de recerca

Un exemple de col·laboració amateur-professional

Des del seu observatori de Folgueroles, l’Agrupació Astronòmica d’Osona va poder enregistrar 141 meteors dracònids la nit del passat 8 d’octubre. El seu treball és un bon exemple de com els observadors professionals i els amateurs col·laboren sovint per a obtenir bons resultats.
Ja fa més de dos anys, concretament el maig del 2009 va començar a operar l’estació de videocaptura de meteors de l’Agrupació Astronòmica d’Osona (AAd’O), integrant-se al projecte de la Xarxa d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits (SPMN).
Fent servir les directrius tècniques rebudes del Dr. Josep M. Trigo (CSIC-IEEC) i del Dr. José M. Madiedo (UHU) vam adquirir l’equipament més punter per al registre de meteors en l’actualitat. Els resultats són tan espectaculars que aquest és a hores d’ara el gran projecte de recerca de l’AAd’O. La nostra agrupació fa molts anys que es dedica a la divulgació de l’astronomia i la ciència en general a la comarca d’Osona (i moltes vegades també fora d’ella) tant fent xerrades al propi local social com fent observacions públiques i l’organització de visites i excursions científiques. 

L’estació consisteix en tres càmeres nocturnes que es van instal·lar en un observatori de Folgueroles, a la Masia La Roca, pel fet que l’operativitat i les condicions ambientals, humitat i contaminació lumínica, eren millors que en la seu oficial de l’Agrupació, situada en ple centre de Vic. Han estat uns anys d’un rendiment espectacular. Són multitud de meteors i bòlids que s’han enregistrat des d’aleshores, molts dels quals s’han pogut processar en doble estació amb les càmeres d’altres estacions de la Xarxa SPMN a Catalunya. Estic particularment orgullós d’haver estat coautor de publicacions científiques punteres en el camp de l’astrofísica en representació de l’AAd’O.

Tenint tot aquest equipament en marxa, ens vàrem preparar per a viure la pluja d’estels de les Dracònides i ho vàrem fer coincidir amb una petita sessió divulgativa en el mateix observatori (cal dir que té l’espai molt limitat), aprofitant per veure la Lluna amb telescopi. Tot i que les condicions atmosfèriques no eren idònies donat que la Lluna era en una fase molt avançada i el cel es trobava enteranyinat amb núvols alts, l’esdeveniment va resultar molt més atractiu de l’esperat.

La freqüència de caiguda de meteors, encara que en general petits i de traça curta, va anar augmentant significativament i vàrem poder gaudir d’un bon espectacle. Prop de 5 meteors/minut va ser el cim que es va assolir d’aquesta històrica pluja meteòrica. Al final, l’estació va enregistrar 141 meteors. Podem imaginar-nos la tasca que ara espera als científics per tal de casar tots aquests meteors des de cada estació. L’experiència de contribuir a explicar racionalment aquest preciós fenomen de la natura ha estat inoblidable.

Pep Pujols

Membre de l’Agrupació Astronòmica d’Osona i operador de l’estació de videocaptura de meteors de Folgueroles integrada a la Xarxa SPMN.

1 Comentari

  1. Gerard

    Enhorabona a l’Agrupació Astronòmica d’Osona pel seu suport del treball professional. He participat a algunes xerrades i fan una tasca de divulgació encomiable. Ah, per cert, impressionants imatges!

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.