Diari de recerca

Observació de voltors a Alinyà

12 març 2013 | Diari de recerca

Sessions guiades d’observació dels grans rapinyaires pirinencs

El Pirineu català és l’únic indret d’Europa on hi viuen regularment els quatre voltors europeus: el voltor comú (Gyps fulvus), el voltor negre (Aegypius monachus), el trencalòs (Gypaetus barbatus) i l’aufrany (Neophron percnopterus). A la muntanya d’Alinyà s’ofereixen sessions guiades d’observació per tal de gaudir d’aquestes espècies.

Fa anys que a Alinyà s’hi ha bastit un Punt d’Alimentació Suplementària (PAS) per ajudar aquests ocells i d’altres carronyaires facultatius com l’àguila daurada (Aquila chrysaetos), el milà reial (Milvus milvus) o  el milà negre (Milvus migrans).

Atrets per aquest Punt d’Alimentació, els grans ocells poden arribar a concentrar-se en grans quantitats. Per gaudir de l’impressionant espectacle, s’ha instal·lat a Alinyà l’anomenat mirador del voltors, ubicat a uns 500 metres del punt d’alimentació. Allà s’organitzen espectaculars sessions d’observació: durant un parell d’hores, es pot observar amb l’ajuda de dos telescopis com els voltors s’alimenten a l’interior del PAS i com sobrevolen el mirador, en molts casos a pocs metres de distància, per cercar les corrents tèrmiques que necessiten per agafar alçada i poder-se desplaçar.

L’Espai Natural Muntanya d’Alinyà està situat al Prepirineu, concretament, a la comarca de l’Alt Urgell (Lleida). Es troba al vessant nord-occidental de la serra del Port del Comte i s’estén cap al nord fins a l’engorjada vall de Lavansa. És la finca privada més gran de Catalunya amb una superfície de 5.350ha. Aquesta és propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera i la gestiona l’Àrea de Territori i Medi Ambient. En aquest espai, fa més de deu anys que es realitzen projectes de conservació entre els quals hi destaca la reintroducció del voltor negre al Pirineu.

Dades sobre la sortida

Les visites comencen des del punt d’informació de La Rectoria (localitzat a la plaça del Ball Pla d’Alinyà).

-Sortida no recomanada a menors de 6 anys

– Places amb un màxim de 20 participants per sortida

-Activitat que es realitza els dissabtes de 10h-14h (consultar disponibilitat per altres dies de la setmana)

-Preu: 8€ (6 a 12 anys). 15€ (a partir de 13 anys)

– Tarifes especials per a famílies (a partir de 4 membres) i grups (a partir de 10 persones)

Recomanacions

-Prismàtics i/o telescopi (opció de llogar prismàtics in situ)

-Roba còmoda, abric, botes o bambes de tresc

-Aigua i esmorzar

-Crema solar i barret

Per a reserves i més informació: rectoria.alinya@gmail.com    Telèfon (973) 05-89-91


SESSIONS FOTOGRÀFIQUES – a banda de les visites, el fotògraf Francesc Muntada ofereix l’accés a un seguit de hides o amagatalls des d’on es ponden fer fotografíes dels grans rapinyaires a curta distància. Si us plau, consulteu la web: www.focusonmedwild.com

 

Observatori de voltors d'Alinyà
Voltors

Dos voltors comuns, espècie que s’aplega a dotzenes a Alinyà.

Vol de voltors a Alinyà

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.