Arts i Humanitats | Diari de recerca | Tecnologia i enginyeria

6: Una troballa singular: Pistillvm o mà de morter d’època romana

16 desembre 2013 | Arts i Humanitats, Diari de recerca, Tecnologia i enginyeria

Quines eren les eines domèstiques utilitzades en època romana? Què trobem quant a restes de la seva cultura material?

 
En aquests dies d’excavació hem descobert molts materials arqueològics que anirem explicant. Cada peça és important per si sola i l’estudi en conjunt ens aporta les peculiaritats de la gent que va habitar en aquest indret.
En un dels diversos retalls que s’han excavat vam localitzar una peça singular. Era una mà de morter de marbre. Els arqueòlegs vam discutir al camp sobre la procedència d’aquest material, i el seu desgast i utilització. En el món romà, existeix gran quantitat de mans de morter, tradicionalment, considerada per a la trituració de pigments. Aquesta eina utilitzada com a matxucador, en llatí rep el nom de pistillvm, i la base, en aquest cas el morter, mortarium. No era estrany també aquest tipus de material emprat en la preparació de substàncies al·lucinògenes, ja documentades pel poeta romà Juvenal (60-128 dC).
Encara ho tenim en estudi, però us podem explicar que han aparegut diversos fragments ceràmics de mortarium, tan característic de la cuina romana per les preparacions culinàries, alguns amb petites incrustacions de pedra volcànica a l’interior per a facilitar el triturat. La mà de morter de marbre, permetia triturar, mesclar cereals, verdures, carns, peixos o sobretot condiments com espècies i herbes oloroses. Una vegada triturat els components sòlids, s’anaven afegint als condiments líquids, com oli, vinagre, vi o garum, salsa de peix molt famosa. Tot facilitat amb la mà de morter.
El morter, però, no es va utilitzar simplement a la cuina, sinó també en l’elaboració de remeis medicinals i productes cosmètics.
Però, de la mateixa manera que tot el material arqueològic descobert encara queden moltes respostes que anirem descobrint en el procés d’excavació i en l’estudi al laboratori. Com per exemple d’on prové aquest marbre? Trobarem un morter per relacionar-lo? El seu abandó es deu al seu desgast? Incògnites i idees que surten a l’excavació i que amb l’estudi posterior de tot el conjunt anirem aclarint i us ho anirem explicant.
Jordi Ramos Ruiz
 
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.