Diari de recerca | Totes les àrees | Turisme científic

Un viatge a través del temps (I): Isona

09 agost 2010 | Diari de recerca, Totes les àrees, Turisme científic

Des de l’Institut Català de Paleontologia us proposem un viatge cap al passat remot, quan els dinosaures eren els reis del món i l’home encara no existia. La nostra primera parada és Isona i el jaciment de la Posa.
 
Pels qui estigueu buscant una destinació original, des de l’Institut Català de Paleontologia(ICP) us proposem un viatge cap al passat remot. Sortides que us transportaran en el temps a les zones amb una riquesa molt important en restes fòssils, les peces claus de la història de la vida. La nostra recomanació: una passejada per alguns dels jaciments paleontològics més significatius de casa nostra, sense haver de fer milers de quilòmetres.
Als Països Catalans disposem d’un ric patrimoni paleontològic. Aquest patrimoni ens permet estudiar la història de la vida dels darrers 260 milions d’anys. Tenim jaciments amb una fossilització excepcional, esquelets, ous i petjades de dinosaures, les darreres restes dels dinosaures abans de la seva extinció i desenes de jaciments mamífers, alguns d’ells amb primats antropomorfs (de forma humana), elements clau per a entendre els inicis de l’evolució del nostre llinatge.
Us proposem un apassionant viatge a tres municipis de parla catalana, que comparteixen l’existència de jaciments paleontològics musealitzats. En els tres existeixen equipaments patrimonials (Museus i Centres d’interpretació) que us introduiran en aquest apassionant viatge.
Una costa amb marees a Isona
La primera parada l’hem de fer al Jaciment de la Posa, localitzat al poble d’Isona, al sud de la comarca lleidetana del Pallars Jussà. Per a arribar-hi s’ha de buscar l’Ermita de la Posa, el jaciment es troba al costat, resseguint un camí rural asfaltat.
Es tracta d’un jaciment constituït per més de 2.000 marques d’alimentació (forats) deixats per rajades en un ambient de plana costanera mareal propera a la costa, fa uns 70 milions d’anys (Cretaci Superior). Aquesta interpretació és relativament recent ja que fa uns anys es creia que es tractava d’un jaciment d’icnites (petjades) de dinosaure. En aquest jaciment també s’observen marques produïdes pels corrents d’aigua sobre les sorres marines, i forats i caus fets per crancs i petxines.
El Museu de la Conca de Dellà ofereix visites guiades a la carta al nombrós patrimoni paleontològic (cal esmentar per la seva importància els jaciments de Basturs i els de Suterranya), arqueològic, historico-artístic i natural. Així com tallers d’arqueologia, paleontologia i natura.

Per a més informació: Parc-cretaci.com

Jordi Galindo

Els Jaciment de la Posa

El Jaciment de la Posa està localitzat al poble d’Isona, al sud de la comarca lleidetana del Pallars Jussà. Per a arribar-hi s’ha de buscar l’Ermita de la Posa, el jaciment es troba al costat, resseguint un camí rural asfaltat.
Per a saber-ne més consulteu el missatge Un viatge a través del temps (I): Isona
El jaciment de la Posa

Es tracta d’un jaciment constituït per més de 2.000 marques d’alimentació (forats) deixats per rajades en un ambient de plana costanera mareal propera a la costa, fa uns 70 milions d’anys (Cretaci Superior). En aquest jaciment també s’observen marques produïdes pels corrents d’aigua sobre les sorres marines, i forats i caus fets per crancs i petxines.
Per a saber-ne més consulteu el missatge Un viatge a través del temps (I): Isona

Diari de recerca

1 Comentari

  1. Upik

    He gaudit de la meva primera experiència amb el Club del Viatger i no serà pas la darrera. M’han impressionat els detalls que tenen amb els passatgers i el gran carinyo i cura que posen en l’organitzacio dels viatges. seguiu aixi i de bon segur que tindreu moltissim èxit, seguiu fent aquestes colles tan maques que feu encara que potser alguna vegada hagueu de dir que no a algú Maria de Barcelona.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.