Biologia | Diari de recerca

12: A vista d'ocell des del Passeig Marítim de Barcelona!

12 juny 2007 | Biologia, Diari de recerca

El passat divendres (08.06.2007) vam instal·lar una càmera (webcam) a l’edifici del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). Hem tingut alguns problemes tècnics de connexió, que ara ja hem resolt.

Hem utilitzat una càmera de xarxa que ofereix moltes possibilitats per tal de prendre dades. El seu nom és AXIS 213 PTZ.

Al llarg d’aquesta setmana instal·larem una altra càmera idèntica a l’altre costat de Barcelona. Estarà localitzada a l’Observatori Fabra, situat a la muntanya, prop del Tibidabo.

Aquestes càmeres ens permetran disposar, en temps real, d’imatges de la visibilitat atmosfèrica a l’àrea de Barcelona i des de dos punts oposats: cap al mar i cap a la muntanya. La visibilitat atmosfèrica és el grau en què l’atmosfera és transparent a la llum visible. Es quantifica com a la major distància en la qual un objecte negre es pot distingir contra l’horitzó. El grau de visibilitat variarà segons les condicions meteorològiques. Però un dels factors amb una major incidència en el deteriorament de la visibilitat és la concentració de partícules en suspensió a l’atmosfera degut a la dispersió i a l’absorció de la llum per les partícules fines.

Per tant, l’observació de l’atmosfera a l’àrea de Barcelona des dels dos punts seleccionats ens permetrà realitzar una estimació qualitativa dels nivells de contaminació per material particulat.

En el futur, el nostre objectiu és comparar les imatges obtingudes amb les dades relatives als nivells i a la composició del material particulat atmosfèric. De manera que, a partir de les imatges, es pugui disposar d’una forma ràpida, una estimació aproximada dels nivells de contaminació.

Volem agrair des d’aquí, tot l’ajut que ens han ofert el personal de manteniment del PRBB. En especial a en Francesc Manaut, director d’informàtica del PRBB, per haver realitzat la instal·lació i la connexió definitiva de la càmera a la xarxa.

Has d’estar a l’aguait! Ben aviat tindrem imatges des de l’altre costat de Barcelona!

Fins ben aviat!

L’equip científic

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.