Diari de recerca

41. Comença la migració de primavera 2012! (2012)

05 març 2012 | Diari de recerca

Mandrosament, l’hivern es retira donant pas a la primavera i lentament el dia es va allargant. És el senyal que fa que el petit rellotge intern que tenen els ocells dispari el despertador i comencin a fer els preparatius per emprendre el llarg viatge de tornada cap a les àrees de cria del nord.
Mosquiters, repicatalons, tallarols de casquet, pit-rojos i tords aprofiten les condicions benèvoles dels nostres hiverns per passar l’època freda a casa nostra. Ara és hora, però, d’alimentar-se de valent per acumular prou energia per tal poder fer el trajecte de tornada cap al centre i nord d’Europa amb suficient garantia. Aquests ocells que passen l’hivern entre nosaltres són els primers a posar-se en moviment.
Un any més, aquest 2012 Recerca en Acció fa el seguiment de la migració primaveral d’ocells. De fet, es tracta del moviment animal massiu més important que coneix casa nostra. I ja ha començat!

Comencen a arribar ocells des del sud del Sàhara!

D’altra banda, a poc a poc ja es detecta l’arribada dels ocells transsaharians més primerencs: àguiles marcenques, polles pintades, rascletons, cucuts reials i les primeres orenetes ja comencen a veure’s per casa nostra. Aquestes espècies van passar l’hivern a l’Àfrica al sud del desert del Sàhara i ja fa temps que van començar el viatge de tornada cap a les seves àrees de cria d’Europa Occidental.

Catalunya, la nostra terra, és zona de pas obligada per tots aquells ocells que passen l’hivern a la zona occidental d’Àfrica i les nostres zones humides són de vital importància per tal que puguin arribar en condicions favorables a les seves àrees de nidificació.
Anellament als Aiguamolls de l’Empordà
El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, situat a l’Alt Empordà, és una d’aquestes àrees de descans i d’alimentació pels ocells migradors. Des del dijous 3 de març estem duent a terme una campanya d’anellament científic d’ocells en aquest Parc Natural. Aquest estudi ens permet de conèixer millor les espècies d’ocells que utilitzen aquest espai durant les seves migracions cap al nord i poder esbrinar quines són les seves necessitats més bàsiques durant els seus viatges i, d’aquesta manera, emprendre les mesures de gestió del territori correctes que els siguin més favorables.
Durant aquests tres dies de seguiment s’han anellat uns 200 ocells de diferents espècies: repicatalons, tallarols de casquet, pit-rojos, tords, teixidors, mosquiters, pardals de bardissa i titelles entre d’altres. També s’han anellat espècies de bec llarg com ara la becada, el becadell comú i el becadell sord.

A mesura que vagi avançant la primavera descobrirem com es recanvien les espècies d’ocells migradors que passen per aquest espai natura.
Fins al proper missatge!
Oriol Baltà

Diari de recerca

2 Comentaris

 1. RECERCA EN ACCIÓ

  Teniu raó, Mireia i Laia. El que passa es que vam començar el projecte l’any 2010, i el continuem enguany, el 2012. Miraraem de modificar la introducció per deixar-ho ben clar.

  Respon
 2. Mireia i Laia

  hola amics,
  som dues alumnes del IES J.M. Zafra. Tenim la idea de seguir-vos en aquest projecte que ens sembla molt interessant.
  Al llegir la presentació del projecte ens hem adonat de que la data que s’indica allà és del 2010, en canvi la data del 1r missatge és del 2012. Voldríem que ens confirméssiu quina és la data correcte, si us plau.
  Gràcies

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.