Diari de recerca

2. Iniciem la campanya!

06 març 2009 | Diari de recerca

Tot i que les zones d’estudi es mantenen constants al llarg dels anys, una campanya d’anellament d’ocells requereix planificar amb certa antelació la logística de cada estació.

Botes d’aigua i pastors elèctrics

Als aiguamolls de l’Empordà ens hem trobat que un hivern tan plujós com el que acabem de passar ha deixat la zona d’anellament totalment inundada; faran falta botes d’aigua per accedir a la zona. Aquesta aigua pot, d’altra banda, generar gran quantitat d’insectes que podran servir d’aliment als ocells que s’aturin a la zona a descansar. La zona d’anellament és un antic estany que només en temps de fortes pluges queda inundat i durant la major part de l’any serveix com a lloc de pastura d’una vintena de cavalls. Hem hagut de muntar un pastor elèctric per evitar que aquests cavalls interfereixin amb les tasques d’anellament. El fort temporal de vent que va començar ahir ha fet que la pràctica de l’anellament sigui pràcticament impossible i els forts vents de tramuntana fan que els ocells no puguin migrar cap al nord.

Els ocells gegants

Al delta del Llobregat la zona d’anellament és estable i de fàcil accés i només el constant pas dels avions causa un destorb prou sorollós que ens posa en evidència la proximitat d’una zona molt humanitzada. Així doncs, les reserves naturals poden actuar com a “illa” per a molts ocells, ja que és el primer indret amb disponibilitat d’aliment que es troben just en acabar de creuar el mar Mediterrani.

Anellant al desert

La campanya del Marroc va començar el passat 15 de febrer i les xarxes es col·locaven ben al costat de les dunes del desert.

Pel fet de ser molt al sud, l’estació del Marroc és el primer lloc on s’han detectat els primers migradors transsaharians. Els primers mosquiters de passa es van anellar el dia 4 de març. A les estacions dels aiguamolls de l’Empordà i del delta del Llobregat encara no s’ha trobat cap exemplar de les espècies migradores de llarga distància.

De les espècies indicadores s’han anellat mosquiters comuns. Aquesta espècie no migra fins a creuar el Sàhara i la seva zona d’hivernada es concentra al sud d’Europa i al nord d’Àfrica. Els primers dies de campanya ha estat l’espècie més anellada amb exemplars capturats cada dia.

Oriol Clarabuch

Col·locació d'una xarxa d'anellament

La campanya del Marroc va començar el passat 15 de febrer i, com s’aprecia a la fotografia, les xarxes es col·locaven ben al costat de les dunes del desert. A l’estar molt al sud, a l’estació del Marroc és el primer lloc on s’han detectat els primers migradors trans-saharians. Els primers mosquiters de passa es van anellar el dia 4 de març. A les estacions dels aiguamolls de l’Empordà i del delta del Llobregat encara no s’ha trobat cap exemplar de les espècies migradores de llarga distància.

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.