Diari de recerca

4. Ja són aquí les primeres grues, orenetes, àguiles…

11 març 2009 | Diari de recerca

Coneix els ocells que estan arribant ara mateix

Arreu de Catalunya podem observar ja els cucuts reials, les àguiles marcenques, o les primeres orenetes i falciots, entre altres espècies que ja han arribat de l’Àfrica i travessen la nostra terra aquests dies.

Una de les espècies més primerenques d’arribar és el cucut reial. És un ocell poc conegut que, tot i el seu nom, no canta com el cucut que tots coneixem;  emet uns crits estridents força característics. Sí, però, que comparteix costums amb el seu parent proper: pon els ous en nius d’altres espècies, en el seu cas quasi sempre en nius de garsa. Aquest any es van rebre les primeres notícies de la seva presència el 6 de febrer als aiguamolls de l’Empordà.

L’última setmana de febrer van arribar els primers martinets menuts, els aufranys, els xarrasclets i les àguiles marcenques. Aquestes últimes reben el seu nom pel fet d’arribar de l’Àfrica durant el març i, tot i que les primeres les detectem a finals de febrer, sempre és durant el mes de març quan s’observen arreu de Catalunya.

Ja a principis de març, alguns han pogut observar els primers ballesters, els tallarols de garriga i els primers còlits grisos.

Qui també ja es comença a deixar veure són les orenetes que tornen de l’Àfrica. Ara bé, si en veiem ens haurem de fixar de quina es tracta, ja que a Catalunya hi crien 4 espècies diferents: les cuablanques, les de ribera, les cua-rogenques i les vulgars. I també cal estar atents a grups de roquerols que sovint volen enmig de les orenetes.

Quins ocells podem veure i a on?

Si aneu al camp, a part dels ocells habituals de la zona, en aquesta època podem trobar en zones arbustives o de bardissa els tallarols de garriga. Si anem per prats oberts i secs és fàcil trobar algun còlit gris exposat sobre una roca. Si anem a una zona d’aiguamolls ens podem veure sorpresos per algun martinet menut o alguna polla pintada enmig dels canyissars. Quasi arreu del cel del país hi podem observar orenetes i falciots i, a les hores del migdia quan faci calor, podem veure alguna àguila marcenca en migració o buscant alguna serp per alimentar-se.

I com que no tots els ocells es paren a casa nostra en la seva migració, també és en aquesta època quan es poden veure grues i cigonyes en formació de V. Estols d’uns quants exemplars o de fins a diversos centenars. Amb el xivarri que fan les grues, el més probable és que primer les sentiu i després les veieu!

Calendari de properes arribades

Els ocells són uns animals de costums força fixos. Quins seran els propers d’arribar? Fem prediccions!

Del 20 al 24 de març podrem començar a sentir el potent “cú-cu” de l’aprofitat cucut que no perdrà ni un moment en construir-se el niu. Com cada any dipositarà els ous en els nius d’altres ocells, com les boscarles. Això sí, s’hauran d’esperar fins a la primera setmana d’abril que és quan aquestes arribaran.

Del 25 al 27 de març ens arribaran els rossinyols que, amb els seus cants nocturns, no deixaran dormir a tothom. Estigueu atents tant de dia com de nit per gaudir dels seus refilets. O potser veieu abans una  acolorida cotxa cua-roja, que també estan a caure durant aquests dies.

Oriol Clarabuch

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.