Diari de recerca

15. Amb el mal temps continuaran arribant ocells?

16 abril 2009 | Diari de recerca

Els anelladors de les campanyes sempre desitgen que passin fronts de tempesta. Com ja havíem comentat anteriorment, el mal temps no afavoreix que els ocells puguin continuar les seves migracions i, aleshores, és freqüent que els ocells que s’han aturat en un indret i es mouen buscant menjar siguin més fàcilment capturats amb les xarxes. Sovint un temps ennuvolat, amb pluja i amb vent pot fer que hi hagi molts ocells a les zones de repòs.

Més de 200 tallarols de casquet anellats!

El front que ens va creuar per sobre els dies 11 i 12 d’abril va fer aturar força ocells, i a totes les estacions es va detectar un augment d’algunes espècies. El tallarol de casquet, una espècie migradora de curta distància, va assolir els seus màxims i només en aquells dos dies se’n van anellar més de 200.

Però no arriben gaires ocells d’Àfrica

D’altra banda, sembla que aquest front no va deixar arribar gaires ocells de l’Àfrica i l’augment esperat de les captures de mosquiter de passa no es va produir. D’aquesta manera, actualment els valors obtinguts d’aquesta espècie a totes les estacions són inferiors a la mitjana habitual. Esperem que els propers dies n’arribaran més exemplars, però en cas que no arribin ens trobaríem amb una gran davallada de la població d’aquesta espècie. Des d’aquest enllaç podeu veure com van les captures a cada estació i de les espècies indicadores.

De mosquiters comuns encara en segueixen passant alguns. Al Marroc ja fa dies que no se n’anellen, però a les estacions de les illes encara se’n troba algun gairebé cada dia.

Els anellaments de cotxes cua-roges van assolir el seu màxim el dia 13 d’abril i tot i els valors baixos dels últims dies, també possiblement deguts als fronts meteorològics que ens han creuat, encara esperem que se n’anellaran força més durant les properes 3 setmanes.

Els rossinyols habitualment tenen el seu màxim durant l’última setmana d’abril i tot i que els darrers dies és una de les espècies més abundants a l’estació del Marroc, a les estacions catalanes encara hi és força escàs.

Anellades espècies poc comunes!

A totes les campanyes, cada any ens sorprèn l’anellament d’algunes espècies poc comunes i aquest any també. En el transcurs del que portem de campanya al delta de l’Ebre s’han anellat dues esmerles, una espècie de falcó petit que cria al nord d’Europa i que alguns exemplars de la qual passen l’hivern a casa nostra. Als aiguamolls de l’Empordà s’han anellat 2 mussols emigrants i un mussol banyut.

Oriol Clarabuch

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.