Diari de recerca

16. Hem descobert que alguns ocells també s’alimenten de flors!

21 abril 2009 | Diari de recerca

Una troballa interessant del projecte Piccole Isole fa referència a l’ús del nèctar i el pol·len de les flors per part dels ocells. Tots sabem que una de les característiques de la primavera és l’abundància de flors. Les flors atreuen els insectes i aquests, els ocells insectívors. Però sembla que l’interès dels ocells envers les flors va molt més enllà.

Els ocells redueixen el seu tracte digestiu durant la migració

Les demandes energètiques per als ocells migradors són immenses. Els que migren llargues distàncies sovint arriben a les àrees d’aturada sense traces de greix i amb els músculs pectorals molt reduïts: un reflex de la duresa del viatge migratori que han emprès! I el que és pitjor, el seu tracte digestiu també es redueix durant la migració i, tot i que han d’aprofitar les àrees de descans per reomplir les seves reserves energètiques, l’opció de fer-ho alimentant-se de preses abundants, però difícils de digerir no és factible ni recomanable. No estan en condicions de prendre’s un gran plat de pasta o un bon bistec!

Una solució inesperada

La solució pot semblar sorprenent: espècies com el tallarol de garriga o el tallarol gros abandonen els seus costums alimentaris basats en una dieta eminentment. Insectívora, per buscar una font d’aliment molt més fàcil de digerir i rica energèticament: el nèctar i el pol·len de les flors. Aquest comportament tan interessant ha estat documentat per primer cop en el marc del projecte Piccole Isole i sembla involucrar sobretot espècies migradores. El consum de pol·len potser no els permet engreixar-se com ho farien menjant fruits o insectes, però almenys els permet limitar la pèrdua de pes: un requeriment clau per poder reactivar la migració la nit següent.

Aquesta pràctica alimentària tan inesperada només té un hàndicap important: sovint comporta riscos estètics, com ara els causats per l’acumulació de nèctar al bec o la tinció amb pol·len. Per aquest motiu, que els ornitòlegs de tant en tant es veuen sorpresos per l’aparició de tallarols amb la gola inusualment acolorida.

Gabriel Gargallo 

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.