Diari de recerca

57. El gran pas migratori, ara i aquí (2012)

09 maig 2012 | Diari de recerca

300 ocells anellats en un sol dia als Aiguamolls de l’Empordà. Les xifres d’ocells anellats darrerament són tan altes que semblen indicar que ara mateix s’està produint el pas de gran nombre d’ocells que fins ara havien quedat retinguts més al sud.
Ja estem a la fi d’abril i el pas migratori està sent molt intens a totes les estacions d’anellament. Durant els darrers 4-5 dies s’han anellat més de cent ocells diaris a les estacions dels Aiguamolls de l’Empordà, Illa de l’Aire (Menorca) i Yasmina (Marroc).
Només en un dia, el 24 d’abril, als Aiguamolls se’n van anellar més de 300! (és el màxim d’aquest any i un dels dies amb més captures des de 1992). A Yasmina portem ja quatre dies seguits amb més de cent ocells diaris: tot un rècord allà!
Per a conèixer amb més detall les novetats d’aquestes estacions, podeu visitar els blocs dels Aiguamolls, l’Illa de l’Aire i de Yasmina.
Tradicionalment, entre la fi d’abril i principis de maig sol tenir lloc un gran flux migratori. Que es capturin força ocells durant aquest període és, doncs, força normal. Les xifres d’ocells anellats durant aquests darrers dies, però, són tan altes que semblen indicar que ara mateix s’està produint el pas de gran nombre d’ocells que havien quedat retinguts més al sud a causa, probablement, de condicions meteorològiques adverses.
——————————————————

On veure ocells ara mateix?

Diversos mitjans digitals recullen i actualitzen informació ornitològica de forma contínua. Són de gran utilitat per saber quins animals hi ha en un moment determinat a diferents punts del territori.
A tall d’exemple proposem els següents:
 • Web de websWeb Ornitho.cat Recull d’observacions enviades per desenes d’ornitòlegs escampats pel territori. La informació pot aparèixer desagregada per data, per lloc i per la raresa de l’espècie observada, la qual cosa facilita molt la possibilitat de fer cerques.
 • Delta del Llobregat – Bloc ornitològic del Delta del Llobregat. També podeu consultar el twitter de Ferran Lopez Sanz, que informa de manera continuada dels animals que s’hi poden veure al Delta.
 • Ocells al Pirineu – El bloc de Jordi Dalmau està dedicat al Pirineu, sobretot als entorns de la Seu D’Urgell.
 • Vall d’Aro – El grup ornitològic Sterna se centra a la Vall d’Aro, sobretot Castell d’Aro i Sant Feliu de Guíxols.
 • Aiguamolls de l’Empordà – Bloc ornitològic dels Aiguamolls de l’Empordà.
 • Illa de l’Aire – Bloc de novetats de l’Illa de l’Aire, a Menorca.
 • Aus MarinesSeguiment d’aus marines a la Mediterrània.

Gabriel Gargallo i David Segarra

Diari de recerca

1 Comentari

 1. Fatema

  Per què aquest any han immigrat més ocells que altres anys?
  I perquè en tan pocs dies?

  Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.