Diari de recerca

19. La manera més ràpida i econòmica de viatjar

28 abril 2009 | Diari de recerca

La velocitat dels ocells que migren sol estar entre els 25 i els 70 km/h, però si el vent bufa de cua poden assolir els 200 km/h. I mentre alguns volen a 100 metres d’altura, altres ho fan a altituds superiors als 8.000 metres!

Tots sabem que volar és la manera més ràpida d’anar d’un lloc a un altre. Els ocells, a més, treuen un gran profit de la seva capacitat voladora: per cada quilòmetre recorregut, la despesa energètica és de dues a quatre vegades menor que la que implicaria fer-ho caminant.

Volar també és un gran avantatge quan es tracta de travessar grans cadenes muntanyoses, ja que es poden sobrevolar fàcilment. La capacitat del vol, doncs, permet als ocells optar pel camí més directe i alhora recórrer la distància que s’escaigui consumint el mínim d’energia.

Alguns ocells poden desplaçar-se a 200 km/h!

La velocitat mitjana dels ocells que migren sol estar entre els 25 i els 40 km/h en el cas dels petits passeriformes, i entre els 60 i 70 km/h en el cas dels ànecs i les oques. La velocitat real a la qual es desplacen respecte a terra, però, pot variar molt depenent del vent. En cas de vent favorable, de cua, els ocells poden arribar a velocitats properes als 200 km/h! Quan el vent és contrari a la seva direcció de vol, la velocitat respecte a terra pot ser molt baixa. De fet, a vegades la velocitat respecte a terra pot ser negativa, és a dir, el vent els fa recular tot i que els seus esforços es destinen a mantenir la seva direcció de vol.

A quina altitud volen?

El vent té una influència tan gran en la migració dels ocells que molts migradors nocturns només decideixen migrar les nits en què els vents són favorables o estan calmats. El vent, a més, pot estar bufant de cara a certes altituds però fer-ho de cua en altres. Els ocells ho saben molt bé i escullen la seva altitud de vol en relació amb l’estat dels vents a les diferents alçades. Una nit poden estar volant a 100 o 200 metres sobre el terra i la següent fer-ho a 4 o 5.000 metres! Les observacions fetes amb radars per l’Institut Suís d’Ornitologia han permès veure que alguns ocells poden volar a altituds superiors als 8.000 metres mentre experimenten temperatures de -30 graus centígrads i nivells d’oxigen un 60% inferiors als normals.

Gabriel Gargallo

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.