Arts i Humanitats | Diari de recerca

8: Hem descobert una inscripció amb el nom de la ciutat!

04 desembre 2007 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

Tot i que manquen les dues primeres lletres del mot ALTHIBVRITANVM, val a dir que ha estat una gran troballa. Es tracta d’una inscripció realitzada en pedra i escriptura monumental que confirma el nom d’Althiburos pel municipi que s’aixecava al segle II dC sota l’emperador Adrià:
Sovint la gent es pregunta com sabem els arqueòlegs el nom antic de la ciutat romana on estem excavant…  Per exemple, molts de vosaltres deveu conèixer el nom romà de la ciutat de Barcelona: BARCINO. De fet, en coneixem el nom complet amb els quatre apel·latius honorífics.
Els nostres avantpassats romans de Barcelona parlaven de la COLONIA IVLIA AVGVSTA FAVENTIA PATERNA BARCINO.  I com ho sabem això?
A la civilització romana, òbviament, hi havia mapes, documents, inscripcions, etc. moltes de les quals, sovint, ens han arribat gràcies a la tasca realitzada per diferents copistes al llarg dels segles. En certes ocasions, però, és l’arqueologia la que ens permet obtenir certes dades, amb les troballes d’inscripcions, normalment realitzades sobre materials durs, i que són estudiades pels anomenats epigrafistes…
Així, va ser durant unes intervencions arqueològiques efectuades a la Plaça Sant Miquel de Barcelona que va aparèixer una important inscripció,  on uns senadors, els Minicii Natales, feien donació per a la ciutat d’unes termes públiques (banys). Va ser gràcies a aquest epígraf que vam poder corroborar i constatar del cert el nom complet de la nostra ciutat en temps dels romans…
L’estudi de les inscripcions
Doncs bé, què penseu que ens ha dut a explicar-vos tot això? Doncs perquè nosaltres hem trobat també una inscripció amb el nom de la ciutat! Un epígraf realitzat en pedra i escriptura monumental que, també, dóna novament testimoni i confirma el nom que ja heu memoritzat d’Althiburos. Sabem que el nostre jaciment esdevingué municipi al  segle II dC sota l’emperador Adrià: Mvnicipivm Aelivm Hadrianvm Avgvstvm Althibvritanvm. Sobre aquest fet en tenim coneixença arran de la investigació sobre diverses fonts, però ara, a més, sobre aquesta nova inscripció apareguda a les excavacions… La qual, junt amb moltes altres trobades a la ciutat, està sent estudiada minuciosament per un dels directors del projecte també especialista en epigrafia: Nabil Kallala.
Tot i que manquen les dues primeres lletres del mot ALTHIBVRITANVM (quedant, conservat només “THIBVRITANVM”) val a dir que ha estat una gran troballa. A més, resulta que d’aquesta inscripció incompleta hem localitzat d’altres parts!
És la inscripció que sens dubte coronava el temple del Capitoli de la ciutat i, esperem, que de mica en mica, anirem recuperant la resta dels fragments i podrem completar el text. Creieu que aconseguirem els fragments que completin la denominació total del municipi? Creuem els dits perquè així sigui!
Us mantindrem informats!!
Salut i fins al proper missatge!!

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.