Arts i Humanitats | Diari de recerca

1: Missió arqueològica a l'interior de Tunísia

11 novembre 2007 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

Avui comencem aquest projecte sobre les excavacions arqueològiques realitzades a l’antiga ciutat d’Althiburos, a Tunísia, per descobrir com vivia la gent abans de l’arribada dels romans.
El nostre treball d’excavació arqueològica d’Althiburos  va arrencar el 2006 i s’ha dut a terme per l’Institut Nacional de Patrimoni tunisià, per la Universitat de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri Espanyol d’Ensenyament i Ciències.  Els tres autors-directors de l’esmentat projecte són, respectivament,  Nabil Kallala , director de l’equip tunisià, i Joan Sanmartí Grego junt amb Joan Ramon Torres de l’equip català.
L’objectiu principal és conèixer més a fons l’evolució de les societats autòctones que vivien en aquesta zona abans de l’arribada dels romans. Aquestes societats van donar lloc a la formació dels estats númides sota la influència cartaginesa. Es tracta, doncs, de documentar l’existència en aquest jaciment de vestigis preromans i començar a obtenir informació sobre les formes d’ocupació del territori durant aquest mateix període.
El projecte té, junt amb això, el clar objectiu de posar en valor el jaciment i de difondre els resultats obtinguts. Aquesta pàgina web n’és un clar exemple. També, sota la supervisió del professor Joan Santacana de la Universitat de Barcelona es volen realitzar moltes altres tasques de divulgació i difusió del patrimoni d’Althiburos instal·lant, per exemple, estacions de visita pels turistes que arribin al propi jaciment.
Qui hi vivia abans dels romans?
És important dir que l’elecció d’Althiburos i la seva regió per a la realització del projecte ve donada pel fet que ja es coneixien  clars indicis de la presència humana  a l’indret abans de l’època romana. La presència d’inscripcions líbiques, púniques, neopúniques i bilingües (en neopúnic i en llatí), així com les representacions del símbol de la deessa Tànit i un  naïskos[1] de tipus púnic ubicat al jaciment donen testimoni de l’existència de la ciutat, com a mínim, des del segle II abans de Crist. És a dir, fa uns 2.200 anys.
Per les excavacions efectuades fins ara, doncs,  sabem que la presencia humana a la zona d’Althiburos abasta un llarg període cronològic, arrencant, com a mínim en temps protohistòrics, com hem dit, ara fa uns 2200 anys. El nostre projecte vol investigar aquesta continuïtat al llarg del temps i aprofundir en els nivells més antics per tal de veure, també, quan podem endinsar-nos en el passat d’aquesta antiga ciutat.  Veurem fins on podem recular les dates del seu origen…
Una ciutat ara abandonada
Encara que us pugui sorprendre després de tants anys d’ocupació, la ciutat d’Althiburos es va anar abandonant paulatinament. Actualment, les seves runes s’escampen al llarg d’una gran superfície de l’altiplà tunisenc i, majorment, estan sense excavar.
Amb tot, i per una millor representació de l’assentament i del seu teixit urbà, hem realitzat una nova topografia (plànols, etc.) on s’han superposat tots els elements actualment visibles, les diferents seqüències de planimetries antigues i les observacions a partir de fotografies aèries.
Bé, esperem, doncs, que podreu gaudir i treure un bon profit al llarg d’aquests dos mesos en què ens podreu acompanyar en la nostra Missió Arqueològica a l’interior de Tunísia. Esperem la vostra participació! Participeu en l’Enigma, proveu l’Experiment i feu-nos Preguntes , que mirarem sempre de respondre.
L’Equip científic

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.