Arts i Humanitats | Diari de recerca

2: Com s'hi arriba a Althiburos?

14 novembre 2007 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

Lluny de les rutes turístiques, la visita a aquest jaciment és fàcil de realitzar i comporta descobrir la Tunísia interior més autèntica.
La República de Tunísia es troba  a la costa mediterrània d’Àfrica,  a 130 km al sud-oest de Sicília. El paisatge varia des dels penya-segats de la costa fins als boscos de l’interior, de les valls profundes de  terres explotades pel conreu de cereals, com és el cas de la regió on s’hi localitza el nostre jaciment,  fins a les altes muntanyes de l’interior. Al sud de Gafsa i Gabès es troba el desert del Sàhara. Al llarg dels 1100 km de litoral hi ha innombrables petites illes, d’entre les quals destaca la de Jerba al sud i Kerkenah a l’est.
El jaciment d’Althiburos (l’actual M’deina) es troba a l’interior de la Tunissia nord-occidental, a uns 215 kilòmetres al Sud-oest de Tunis, la capital, i a uns 45 km. al sud de El Kef, l’antiga Sicca Veneria.  S’eleva a una altitud d’uns 800 metres per sobre el nivell del mar.
Althiburos ocupa una petita plana triangular amb una situació privilegiada, i que es troba perfectament delimitada pels cursos de dues rieres (el Medeina i l’Aïn Oum El Abid),  dues fonts de proveïment bàsic d’aigua. L’indret és voltat de turons rocallosos que no només reforcen el resguard i la vessant defensiva de l’emplaçament sinó que també el proveeixen de pedreres de pedra calcària d’excel·lent qualitat i de talla fàcil.
La ciutat d’Althiburos, a més, es troba emplaçada al bell mig de la important via que, d’antic, comunicava Theveste (a l’actual Algèria) amb Cartago. Aquesta via, de fet, fou construïda per l’emperador Hadrià l’any 123 d.C.
L’indret presenta un clima continental i un règim de pluges relativament abundants (500-600 mm annuals).
Un viatge senzill i diferent
El fet que Althiburos es trobi actualment fora de les rutes turístiques fa que les visites al jaciment siguin escasses. Cal dir, però, que accedir a l’emplaçament no és molt complicat. Això si, cal fer-ho per lliure, això és, sense haver contractat cap paquet turístic.
El viatge no té cap complicació. Un cop arribats a l’aeroport de Tunis Carthage, a tocar de la capital, es pot llogar un vehicle que us ha de permetre, còmodament, organitzar la vostra pròpia ruta pel país.
Des de Tunis cal agafar la carretera que porta direcció Beja, envers l’oest, i seguir les indicacions envers Beja fins a arribar a Medjez El Bab. Un cop arribats a aquesta localitat cal desviar-se en direcció El Kef (ja ho veureu indicat).  De camí, cal realitzar una parada totalment necessària per visitar el jaciment arqueològic de Dougga (Patrimoni Cultural de la UNESCO), per, tot seguit, prosseguir el camí definitivament a El Kef. És recomanable cercar allotjament a la ciutat per passar-hi la nit i poder fer la visita d’Althiburos tranquil·lament l’endemà. Des de la ciutat de El Kef cal dirigir-se, doncs, vers el sud, direcció Dahmani, el poble més proper a l’assentament, i d’allà seguir en direcció El Medeina. Seguint aquesta carretera us trobareu creuant el jaciment , amb el capitoli – seguit del teatre – a mà esquerra. Allà mateix, hi ha la casa de l’equip d’excavacions, on us podreu aturar per iniciar el recorregut pel nostre jaciment.
Tot plegat un viatge diferent, que us ha de permetre conèixer uns paratges originals que conserven encara tota la seva autenticitat.
Fins al proper missatge!

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.