• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici10: Quines plantes feien servir els habitants d ...
Tornar

10: Quines plantes feien servir els habitants d’Althiburos?

9 desembre, 2007
A Althiburos hem trobat restes de llavors ja des del segle VI aC, i les espècies que apareixen amb més freqüència són els cereals, les lleguminoses i els fruïts.

L’arqueologia és una ciència clarament pluridisciplinar. És a dir, que fa ús de moltes altres branques d’estudi i especialitats per completar la seva tasca. Així, d’entre les moltes disciplines tenim les que fan referència a la botànica; o, millor dit, com que estudiem el passat: la arqueobotànica.

Amb tot, en aquest missatge tractarem el tema de l’anàlisi i estudi de llavors i fruïts -carpologia- una tasca realitzada per en Daniel López Reyes, el nostre especialista en la matèria, al jaciment arqueològic d’Althiburos. Aquests estudis ens permeten conèixer una part important de la vegetació cultivada, recol·lectada i silvestre que manipularen els habitants d’aquest assentament durant les diferents èpoques, car són mostres extretes dels sediments o estrats corresponents a les diferents cronologies. Així, tenim mostres del segle VI aC, d’època númida, del món romà, del món bizantí, etc.

Tant la recollida de mostres de sediment, com la tria del material d’estudi per mitjà de la flotació, així com la selecció de llavors i fruïts d’entre els elements recuperats s’ha realitzat d’una forma sistemàtica i de forma paral·lela al procés d’excavació arqueològica. Gràcies a això ha estat possible disposar de dades, que ja abans de dur les mostres al laboratori per fer la determinació carpològica definitiva, han permés fer una aproximació al paleoambient i la paleoeconomia de la nostra ciutat.

També estudiem, els arqueòlegs, els fruïts i cereals que tenien o conreaven les societats passades?. Doncs evidentment que sí!!. Les pràctiques agrícoles formen part de la base de l’alimentació humana en les societats de la Mediterrània des del neolític i el seu estudi és de vital importància per al coneixement de les diferents cultures del passat.

Com són les restes que es conserven?

Els materials de què disposem per realitzar aquesta aproximació en les excavacions són les restes de llavors i fruïts conservats mitjançant la carbonització i la mineralització. Aquests apareixen en el registre arqueològic i són una evidència inqüestionable d’una manipulació de productes vegetals.

Les espècies que apareixen amb més freqüència són els cereals, les lleguminoses i els fruits. En canvi la conservació d’altres vegetals, com verdures, arrels, bolets i hortalisses, són excepcionals.

Amb tot, sabem, per les diferents èpoques i societats que van habitar Althiburos, que menjaven, que conreaven, que recol·lectaven, quina vegetació envoltava el jaciment  a cada moment, etc.

Fins a la propera!!

Sistema de flotació per recollir mostres

En aquesta imatge podem veure un dels sistemes de flotació per la recollida de les mostres carpològiques emprat al jaciment. En ella també veiem els sacs de mostres de sediment i els garbells on queden recollides les llavors i altres restes segons llurs mides.

Selecció de mostres

En aquesta fotografia podeu veure part de l’equip d’Althiburos en una de les tasques de la tarda… La tria i selecció de les mostres carpològiques d’entre tot el material que ha quedat recollit en els garbells.

Determinació de mostres de llavors al microscopi

En aquesta fotografia veiem com, al laboratori, s’examinen per microscopi les diferents restes carpològiques per determinar amb precisió l’espècie vegetal a la qual pertanyen.

Llavors carbonitzades

En aquesta imatge de detall veiem algunes de les restes carpològiques (llavors) extretes del jaciment i que ens han arribat carbonitzades.

Llavor de gínjol del segle VI aC

En aquest muntatge veiem una llavor de fruït apareguda a les excavacions d’Althiburos, a nivells del segle VI aC (esquerra), amb una imatge de l’espècie vegetal viva (dreta) i el nom (a baix)

Llavors de bufalaga del segle VI aC

En aquest muntatge veiem unes llavors d’una espècie vegetal apareguda a les excavacions, a nivells del segle VI aC (esquerra), amb una imatge de l’espècie vegetal viva (dreta) i el nom (a baix).

Etiquetes: Agricultura, Aliments / Nutrició, Althiburos, Arqueologia, Art / Humanitats, Botànica, Excavació d'Althiburos, Història, Metodologia de treball, Món antic, Númides, Romans

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Martí

Souad

Jaume

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

17: Comiat: el “futur del passat” en les vostres mans!

16: L’exèrcit romà

15: L’estudi dels materials arqueològics

14: Llegim el passat de Barcelona des de l’aire

13: Presentem la recreació de la ciutat romana

12: La dieta romana

11: Topografia, la ciència geomètrica

10: Quines plantes feien servir els habitants d’Althiburos?

9: Hem trobat un enterrament col.lectiu númida!

8: Hem descobert una inscripció amb el nom de la ciutat!

7: La prospecció intensiva del jaciment

6: Les eines de l’excavador

5: La metodologia de les excavacions

4: La vida quotidiana de l’arqueòleg a Althiburos

3: Per què ens interessen els númides?

2: Com s’hi arriba a Althiburos?

1: Missió arqueològica a l’interior de Tunísia

Piulades recents

  • 👏 Gràcies per compartir-los! Aquí hi ha un bon planter de futurs científics i científiques. https://t.co/7Z8a4TH4Fq
  • Per a què serveix la taula periòdica? Com es pot aplicar la informació que ens dona? Descobreix-ho en aquest vídeo👉… https://t.co/bETA4impmX
  • 🌹📚S'acosta la diada de #SantJordi2021, dia de llibres i de roses. Parlant de roses... vols fer una rosa de sant jor… https://t.co/rqxREbpDQ3
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar