Diari de recerca

9: Tractament de residus

13 desembre 2006 | Diari de recerca

L’Antàrtida és considerada com l’únic laboratori natural sense contaminació humana de la Terra. Per tal de conservar-la així és obligatori no deixar cap reste arran del nostre pas per aquest bell i únic lloc del món.

Per tal de complir amb aquesta llei, el Polarstern i la base Neumayer compten amb una sèrie de regles i dispositius que permeten manipular i emmagatzemar els residus que ambdues instal·lacions produeixen per tal de no deixar rastre en el continent i en l’oceà antàrtic. El primer pas és separar tots els residus en dos grans grups. Un és el grup de residus químics que provenen del laboratori. L’altre grup és el reste de productes que generen les nostres activitats quotidianes.

Els residus del laboratori es guarden en contenidors de vidre o de plàstic etiquetats amb allò que contenen, per exemple, àcids, solvents…, i aquests resten emmagatzemats en un lloc adequat especialment per a això. El reste de residus se separen en diversos grups: plàstic, paper, vidre, metall, material combustible (restes de menjar, cartó, fusta,…) i bateries.

Els quatre primers es trituren i es compacten. Les bateries s’emmagatzemen. Tots els paquets es guarden fins que es descarreguen a Sud-àfrica o a Xile, o bé, romanen a bord fins que arriben a Alemanya. En el cas dels residus del laboratori, el grup investigador que els ha generat ha de fer-se’n responsable quan ja s’han rebut al magatzem de l’AWI a Bremerhaven, Alemanya.

Els contenidors per a cada tipus de material es troben a un sol lloc del vaixell o a la base antàrtica i cadascú els ha de portar fins aquell punt concret. Sembla una tasca fàcil però requereix responsabilitat. A les grans ciutats on vivim no estem acostumats a ser tan estrictes com ho hauríem de ser en la qüestió del reciclatge de les deixalles i dels residus. Tant en el vaixell com a la base, aquests sistemes funcionen bé i es pot dir que en ambdós llocs es pot fer una investigació neta.

L’equip científic

Latitud:  -64º 9′ S
Longitud:  -3º 7′ W
Hora: 03:00 h
Velocitat del vent a coberta: 9 (m/seg)
Temperatura de l’aire: -1.8 ºC

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.