Diari de recerca

11: Informe del Cap Científic de l'expedició

19 desembre 2006 | Diari de recerca

L’última setmana a bord del Polarstern va estar, predominantment, dedicada a treballs de logística. Vàrem viatjar uns 600 km, deixant enrere moltes vegades una densa cobertura de gel que el vaixell trencava com si fos mantega. Però, una mica abans d’arribar al continent Antàrtic, la sort va estar al nostre costat en arribar a la badia d’Atka, enfront del lloc on es troba Neumayer. L’estació i els seus habitants depenen del material que els hi porta el Polarstern. Va ser aleshores quan les coses es varen posar un pèl més difícils. Grans àrees de la badia estaven coberts per una sòlida capa de gel. Però hi havia una tercera possibilitat: els 30 m d’alçada del front de la plataforma de gel. Els helicòpters varen pujar les mànegues amb les quals es varen reomplir de combustible 8 tancs de 20.000 litres que descansaven en trineus. Aquests últims es remolcarien fins a l’estació mitjançant diversos tractors de neu. Realitzant diverses proves ens vàrem adonar que les grues del Polarstern no eren prou llargues per a descarregar el material sobre la plataforma.

El nostre equip científic espanyol va aprofitar l’oportunitat d’aprofitar una petita finestra d’aigua lliure de gel (polimènia) per tal de capturar animals vius i fer observacions en aquaris. En Pablo J.López, l’Elisabet Sane i la Laura Alonso investigaran els cnidaris sèssils que viuen sobre el fons marí. Per a les persones experimentades en aquests ambients no ens va sorprendre veure que la recol·lecció va ser substanciosa. Però per als que no estaven tan familiaritzats en ecosistemes de plataforma, el resultat va ser espectacular. Especialment per a en Dorte Janussen, la nostra experta en esponges. En aquesta zona, les esponges són el grup més evident d’animals que habiten sobre el fons marí.

Mentrestant, les condicions del gel varen empitjorar, ja que els petits trossos de gel es varen compactar empentats pels corrents locals. El capità i la seva tripulació, recolzats pels vols de reconeixement en helicòpter, varen trobar un lloc per tal de descarregar el material sobre el gel marí. Prop de mitja dotzena de tractors de neu varen recollir la càrrega que es va deixar sobre el gel i la varen transportar 20 km fins a l’estació de Neumayer. Tota l’activitat logística es va desenvolupar exitosament gràcies a l’esforç de tots els participants i de les bones condicions meteorològiques. Amb gran descans vàrem poder dir: “S’ha acabat!”.

Finalment, després dels retards logístics vàrem seguir navegant cap a la Península Antàrtica, cap a l’àrea d’estudi proposada. L’ambient a bord del Polarstern és excepcionalment bo. Els participants varen poder passejar sobre el gel i observar pingüins Emperadors. A més de caminar encuriosits molt de prop i de visitar l’estació de Neumayer. Aquesta va ser una experiència extraordinària en un dia banyat pels raigs de sol i acompanyat d’un cel blau.

En nom de tots els participants, us envio unes caloroses salutacions a casa.

Julian Gutt

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.