Diari de recerca

4: Traspassem el Cercle Polar Antàrtic

09 desembre 2006 | Diari de recerca

El passat 3 de desembre, aproximadament a les 22:00 hores, vàrem traspassar la latitud de 66º 33’S, o sigui, el Cercle Polar Antàrtic. La inclinació de l’eix terrestre (24º 27’) determina la posició exacta dels Cercles Polars Àrtic i Antàrtic. Aquests, a la vegada, delimiten regions caracteritzades, a determinades èpoques de l’any, per dies sense nits o completament obscurs. A l’hemisferi sud ara estem a la primavera i falta molt poc perquè arribi el dia més llarg de l’any, el 21 de desembre (el solstici d’estiu, aquí).

Quan ens aproximarem al Cercle Polar, tothom va pujar al pont del vaixell. Aquest és un lloc fascinant i el del Polarstern ho és, especialment, per a les seves dimensions i per a les enormes finestres. Aquí hi ha un ambient molt especial i una pau que captura a tots els presents. Sempre que vulguem podem venir aquí i cada vegada el paisatge ens captiva. Cada dia veiem llocs diferents que no ens deixen de sorprendre. És impossible fer comparacions i dir quin és el més bonic!

El dia que vàrem creuar els 66º 33’ de latitud, ens vàrem quedar molt de temps mirant la trajectòria del sol. Aquest va baixar fins a un cert punt de l’horitzó i… després de poc temps, va tornar a començar a pujar. No va ser fàcil allunyar-nos de les finestres i, malgrat que estàvem cansats, no vàrem anar a dormir. Haver arribat fins aquí és increïble i, cada dia més, ens adonem de la gran sort que tenim.

Com més ens apropem a l’Antàrtida, més superfície de la mar està coberta per gel. Hi ha moments en els quals el Polarstern sembla parar-se. El soroll que se sent quan estem trencant el gel és inconfusible. Encara no ens fem a la idea que un vaixell pugui avançar entre tant de gel!

En uns de dies farem una pausa en el nostre viatge cap al sud i trepitjarem, per fi, el continent antàrtic!

L’equip científic

Latitud:  -70º 3′ S
Longitud:  -4º 5′ W
Hora: 06:00 h
Velocitat del vent a coberta: 1 (m/seg)
Temperatura de l’aire: -7.6 ºC

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.