Diari de recerca

2: Ens instal·lem al Polarstern

30 novembre 2006 | Diari de recerca

Ara ja portem una mica més d’una setmana de navegació. Ja hem passat els 55 °S de latitud i molt aviat ja veurem gel. Aquests dies han estat molt intensos. Un dia després d’embarcar-nos, vàrem començar a buidar els baguls amb el material i a preparar el laboratori. Vàrem provar alguns dels aparells que utilitzarem durant la campanya per a assegurar-nos que tot funcioni bé i quan va ser possible, vàrem començar els mostratges d’aigua a cada grau de latitud pels nostres col·legues de l’ICTA a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els primers dies també ens varen servir per a conèixer el vaixell. El Polarstern és molt gran (té 119 m de longitud) i vàrem trigar una mica a localitzar el nostre camarot, el menjador i el laboratori. Així com també aconseguir d’arribar d’un lloc a l’altre sense perdre’ns. Ara ja ens orientem sense problemes i és com si portéssim molt de temps vivint aquí. Els llocs del vaixell que més ens han cridat l’atenció han estat, sens dubte, els laboratoris, la biblioteca, el taller (és molt gran i hi ha solució per a qualsevol tipus de problema!) i la piscina (ara que el vaixell es mou està buida però tot just quan arribem al gel l’ompliran i ens podrem capbussar.

El dimecres passat, aproximadament a l’alçada dels 47ºS, ens vàrem trobar amb el primer temporal des que vàrem sortir de Ciutat del Cap. Vàrem veure onades de fins a 8,5 m d’alçada i el vent va superar la velocitat de 50 nusos. El que més ens va impressionar varen ser les onades: eren enormes! En Pablo i l’Enrique ja havien viscut tempestes semblants a les seves campanyes antàrtiques anteriors però per a nosaltres (Laura, Ida i Elisabet) va ser realment quelcom molt nou i espectacular. El vaixell es movia tant que vàrem haver de reduir al mínim les activitats de laboratori i assegurar molt bé tot el material. A l’hora de menjar es va presentar molt menys personal del que és habitual i, també entre nosaltres, hi va haver marejos. Segons el que ens diu el meteoròleg, encara hi haurà algunes hores de mal temps fins que arribem al gel però, probablement, no tornarem a veure onades tan altes.

Per a nosaltres també va ser un dia important perquè vàrem veure el nostre primer iceberg! En Pablo i l’Enrique ens diuen que en veurem molts més i de molt, molt més grans. Però per nosaltres va ser el primer i el vàrem trobar preciós.

Des que vàrem sortir de Sud-àfrica, hem canviat l’hora del rellotge dues vegades degut a que ens dirigim cap a l’oest. Però el més sorprenent, que ens diu que el nostre desplaçament és cap al sud, és el nombre d’hores de llum: es fa de nit a les 20:30 h i es fa de dia a les 04:00 h de la matinada!

Fins al proper missatge!
L’equip científic

Latitud:  -56º 7′ S
Longitud:  0º 7′ E
Hora: 06:00 h
Velocitat del vent a coberta: 14 (m/seg)
Temperatura de l’aire: -1.8 ºC

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.