Diari de recerca

5: El vaixell Polarstern

09 desembre 2006 | Diari de recerca

Els vaixells oceanogràfics com el Polarstern ofereixen una sèrie de facilitats tècniques per tal que els diferents equips investigadors puguin desenvolupar la seva feina. Malgrat tot, aquests vaixells reben grups que treballen en un ampli espectre de disciplines tal com la Biologia, la Geologia, la Física, la Química, la Meteorologia,…i no seria ni lògic ni efectiu que un mateix laboratori està dotat per a realitzar totes aquestes activitats tan distintes. En un vaixell, l’espai és un dels recursos limitants i més preuats. Aquesta és la raó per la qual, per a organitzar i muntar el nostre laboratori, hem de portar tot el que considerem imprescindible per tal que funcioni.

Després de la reunió prevista amb el Cap Científic, en la qual s’exposen les necessitats dels diferents grups, se’ns assigna un laboratori sec on podrem organitzar el nostre equip. N’hem aconseguit un que té un parell de campanes extractores en les quals podem treballar amb productes químics volàtils. Aquest laboratori té una presa d’aigua de mar en circuit continu i una cosa molt útil, una gran estanteria i calaixos on guardar la gran quantitat de material que portàvem dins els nostres baguls (flascons, reactius químics, caixes i equip divers,…) per a la investigació que realitzarem a bord. Però,.., això, us ho anirem explicant al llarg dels propers missatges…

La majoria del nostre equip científic ho vàrem portar al port base del Polarstern que es troba a Bremerhaven, Alemanya, des d’on es va enviar a Ciutat del Cap. En el nostre cas varen ser baguls de metall amb tot allò que consideràvem necessari en una campanya que es desenvoluparà durant dos mesos i mig. Aquests baguls varen ser emmagatzemats en grans contenidors com els que podeu veure en els ports. Una vegada a bord, aquests contenidors s’obren i el seu contingut (el nostre material i el dels nostres companys de a bord) és distribuït cap a diferents laboratoris.

Organitzar tot el nostre material i emmagatzemar-lo de forma que sigui ràpid trobar tot allò que es necessita en cada moment, no és fàcil. Freqüentment, comentem entre nosaltres si serà millor emmagatzemar aquí o allà, aquest o aquell material. La quotidianitat, al llarg dels següents dies, possiblement ens demostra que en alguns casos, cap dels llocs proposats era l’adequat i la reorganització de part del material serà necessària. Estem tot un dia a organitzar tot el que és bàsic, per fer la travessia fins a arribar al gel, on el vaixell serà molt més estable i ja no hi haurà perill de temporals per tal de muntar els equips més delicats. Ah! Se’ns oblidava comentar-vos que també disposarem d’un laboratori climatitzat. En aquest, treballarem a la temperatura ambient, la que tingui l’aigua que recol·lectarem en cada estació.

Ja us explicarem, en altres missatges, com es treballa a 0 ºC.

Estarem en contacte a través d’aquest portal!

L’equip científic

Latitud:  -70º 5′ S
Longitud:  -8º 7′ W
Hora: 03:00 h
Velocitat del vent a coberta: 8 (m/seg)
Temperatura de l’aire: -7.0 ºC

Està dissenyat especialment per trencar plaques de gel (de fins a 2 metres de gruix) que recobreixen les aigües antàrtiques.
Helicòpter a bord

Els helicòpters són imprescindibles per a tots els treballs de logística del vaixell.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.