Diari de recerca

7: Què vol dir ser Cap d'un grup investigador?

13 desembre 2006 | Diari de recerca

Avui m’agradaria explicar-vos què vol dir ser cap d’un grup investigador.

El responsable de grup té una doble responsabilitat. Per un costat, tenir cura de que els objectius científics del projecte es compleixin. I per l’altre, fomentar un ambient amable dins el qual els membres de l’equip puguin conviure cordialment per tal d’aconseguir l’execució del primer objectiu. És una posició interessant perquè posa a prova la capacitat, no només de comunicar, sinó també la de comprendre les diferents formes de ser dels membres del grup. En un vaixell, i especialment en expedicions llargues, el responsable de grup ha de ser molt hàbil perquè l’ambient tancat i de convivència intensa, fa que situacions normals a terra ferma es converteixin en moments tensos o difícil quan s’està a bord.

Els obstacles que sorgeixen durant la posada a punt del laboratori i el contenidor climatitzat i que necessiten la intervenció de membres de la tripulació del Polarstern han de ser comunicats pel responsable del grup de treball al Cap Científic que en aquest cas és en Julian Gutt. Aquest és el canal natural de comunicació del grup científic amb la tripulació. Aquesta és molt eficient i amable i els problemes que hem tingut han durat molt poc gràcies a la seva ràpida resposta.

Una altra tasca important a bord és complir amb les responsabilitats que la resta dels grups i en Julian esperen del nostre equip, per exemple, assistir a les reunions per tal de dissenyar l’estratègia de mostratge. Aquestes reunions, a vegades, són complicades perquè els interessos científics dels altres expedicionaris poden ser diferents dels nostres i requereixen investigar en zones especials i realitzar activitats que consumeixen molt temps de vaixell. Les taules de negociació poden arribar a generar moments tensos en els quals s’ha de mantenir una actitud serena per tal d’aconseguir l’espai i el temps necessaris per a complir amb els nostres objectius científics. Una altra activitat important en la discussió és l’obtenció d’espai en els laboratoris i contenidors climatitzats que no sempre són suficients per a cobrir les necessitats de tots els científics.

Estic molt content per ser el responsable d’un equip tan entusiasta i divertit. L’Elisabet, la Laura, l’Ida i en Pablo són un grup genial que, a més de generar un ambient amable i enjogassat, facilita el desenvolupament de l’activitat en els laboratoris. Espero poder respondre sempre com s’ho mereixen i, a més, deixar una imatge positiva de les institucions que representem entre els nostres col·legues de bord.

Cap de l’equip científic de l’Institut de Ciències del Mar

Enrique Isla

Latitud:  -70º 5′ S
Longitud:  -8º 0′ W
Hora: 12:00 h
Velocitat del vent a coberta: 8 (m/seg)
Temperatura de l’aire: -3.7 ºC

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.