Diari de recerca

14: Informe del Cap Científic de l'expedició

27 desembre 2006 | Diari de recerca

Des de la setmana passada la nostra nau es dirigeix cap a la Península Antàrtica. Primer ens vàrem dirigir cap al nord-est i vàrem haver de travessar una gran àrea coberta amb gel marí al nord de la badia d’Atka. El dimecres, les condicions de gel marí varen permetre seguir el curs al llarg del paral·lel 64ºS. Les bones condicions climatològiques ens han permès avançar exitosament. I en Karl-Herman Kock d’Hamburg va aprofitar l’oportunitat per a presentar la segona part del nostre programa científic.

Alemanya ha estat membre de la Convenció per a la Conservació del Recursos Antàrtics Marins Vius (CCAMLR, les seves sigles en anglès) des del 1982. Aquesta organització és responsable de la conservació i de l’ús racional de tots els recursos marins antàrtics, amb l’excepció dels cetacis. Alemanya especialitza la seva activitat científica, relacionada amb la CCAMLR, en l’anàlisi de l’estat de les poblacions del krill i dels peixos en el sector Atlàntic de l’Oceà del Sud. Aquesta investigació està liderada per l’Institut de Pesqueries del Centre Federal de Nutrició, Agricultura i Protecció al Consumidor en cooperació amb institucions estrangeres tal com el Centre de Ciència en Pesqueries del Sud-oest del Servei Nacional de Pesqueries Marines a La Jolla, Estats Units. L’exploració dels peixos de fons que es realitza en aquesta expedició (ANTXXIII/8) és la setena investigació consecutiva a la regió al sud de l’Arc d’Escòcia. El Polarstern realitzarà de 75 a 80 pesques de ròssec de 30 minuts basats en un disseny d’exploració estratificada i a l’atzar. El treball de bord se centrarà a prendre mesures de longitud i de pes, determinació de sexe, l’anàlisi dels continguts estomacals i l’extracció de petits ossets de l’oïda per tal de fer estimacions d’edat. El conjunt de les dades donarà una idea molt completa de la dinàmica de la població dels peixos des de la fi de les activitats pesqueres comercials a l’Antàrtida l’any 1990. Els resultats d’aquesta exploració es publicaran a la següent reunió anual de la CCAML a Hobart, Austràlia, el proper octubre del 2007.

Tots els participants tenen una bona salut i entusiasme, demostrats especialment per als que varen tenir el plaer de participar en el Bautisme del Cercle Polar Antàrtic. Nadal encara està lluny dels nostres pensaments degut a la concentració de treball que encara resta per a fer abans d’aquestes dates. I com que no faré un reportatge de la vida a bord del Polarstern durant el període nadalenc i abans de l’Any Nou, vull aprofitar aquesta oportunitat per a desitjar-vos (a tothom que segueix des de casa aquesta expedició) un Bon Nadal i un Feliç Any Nou! Vull expressar el més profund respecte per a les persones que des de casa i des de bord passaran aquest Nadal separat de les seves famílies. En nom dels científics i de les científiques d’aquesta expedició us envio les nostres salutacions des del nord-oest del Mar de Weddell.

Cordialment,

Julian Gutt

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.