Diari de recerca | Tecnologia i enginyeria

Crea el teu paisatge forestal

03 octubre 2013 | Diari de recerca, Tecnologia i enginyeria

Virtual Complexity Lab, Monash University

Un joc que aprofita els autòmates cel·lulars per jugar a crear paisatges i entendre com evolucionen

Fes clic aquí per accedir al Joc Forest Mosaics.

Els autòmats cel·lulars són models matemàtics que evolucionen per si sols a partir d’unes condicions que hem definit.  Es tracta d’una xarxa de cèl·lules, cadascuna de les quals pot assolir cert nombre d’estats. La gràcia d’aquesta mena de models és que cada cèl·lula evoluciona, generació a generació,  en interacció amb les seves veïnes i segons un seguit de regles fixades. Per tant, podem analitzar a quin equilibri o estat arriba un sistema al llarg del temps.

El Joc que comentem aquí, Forest Mosaics, presenta un autòmat cel·lular que ens proposa jugar amb diverses espècies d’arbres. De cada arbre podem definir la seva esperança de vida, l’edat a la qual es comença a reproduir, la seva fecunditat i capacitat de dispersió de les llavors…  Un cop fet això, pitgem la icona start i veurem com, pas a pas (generació a generació)  uns arbres guanyen terreny, d’altres en perden, i s’acaba configurant un determinat paisatge.

Podem jugar a canviar els valors de les variables esmentades. Què passarà? També hi ha un seguit d’escenaris (ambients salins, gradients, etc.) i podem afegir-hi perturbacions, incendis… L’objectiu sempre és veure com es comporta el sistema. No és un joc complicat, però com sempre cal invertir-hi una estona per veure com va i fer-ne proves.

El Virtual Complexity Lab presenta 11 simulacions més amb autòmats cel·lulars, des del conegut Joc de la Vida al comportament d’una epidèmia, la genètica de poblacions, etc.

Adreça del joc Forest Mosaics: http://vlab.infotech.monash.edu.au/simulations/cellular-automata/forest-mosaics/

 

Segons quins valors donem a l’esperança de vida, edat de reproducció, etc., de cada arbre se’ns acaba configurant un paisatge o un altre a mesura que unes espècies s’expandeixen més que unes altres.

 

David Segarra

Mosaic Forest
Mosaic Forest 1

Equip Investigador

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.