Diari de recerca

10: L’espectacle de les algues luminiscents

02 octubre 2012 | Diari de recerca

La luciferina és una molècula capaç de produir llum i que contenen molts organismes, des de les cuques de llum als bolets. També hi ha algues planctòniques que en tenen, com la Noctiluca, que a vegades produeix veritables espectacles nocturns.

A la natura hi ha moltes espècies luminescents (capaces de produir llum). Algunes són terrestres (cuques de llum, cargols, bolets) i d’altres són marines (bacteris, peixos, meduses, microalgues). Aquests organismes contenen una molècula, la luciferina, que amb la ajuda d’un enzim, la luciferasa, i la presència d’oxigen, es transforma, produint llum durant el procés. El color de la llum produïda dependrà del tipus de luciferina que tingui l’organisme.

 

Hi ha diverses espècies de microalgues (totes dinoflagel·lades) capaces de produir aquest fenomen, però la responsable més habitual és la dinoflagel·lada Noctiluca scintillans. Aquest organisme es troba distribuït arreu del planeta i també la podem trobar a les nostres costes. La seva morfologia és força atípica dins del grup de les dinoflagel·lades. Té una forma esfèrica i té un tentacle que utilitza per ingerir preses. Pot mesurar de 200 µm a 2 mm.

 
Cèl·lula de Noctiluca scintillans vista al microscopi òptic sota un augment de 100x. Es pot observar la seva forma esfèrica i el tentacle a la zona inferior.

La llum que produeix la Noctiluca és de tonalitat blavosa. No està molt clara quina és la funció d’aquest fenomen en aquests organismes, tot i que sembla que seria un mecanisme de defensa, per exemple, per espantar possibles depredadors.

 
Estela luminescent a causa de les onades que trenquen a la platja en una zona amb alta concentració d’organismes bioluminescents

Per poder observar la bioluminiscència de les Noctiluques calen diversos factors. En primer lloc, cal que aquest organisme es trobi en altes concentracions perquè la intensitat de la bioluminescència sigui observable. En segon lloc, cal que la zona es trobi en la foscor i finalment, cal que hi hagi moviment de l’aigua perquè es produeixi la reacció.

No us perdeu aquest vídeo, filmat a San Diego, on es veuen uns surfers que fan el seu esport enmig d’unes aigües ben brillants!


Albert Reñé
 

Estela luminescent

Estela luminescent a causa de les onades que trenquen a la platja en una zona amb alta concentració d’organismes bioluminescents.
Cèl•lula de Noctiluca scintillans

Cèl•lula de Noctiluca scintillans vista al microscopi òptic sota un augment de 100x. Es pot observar la seva forma esfèrica i el tentacle a la zona inferior.

1 Comentari

  1. Firmin

    A la badia Mosquito de Vieques, una illa de Puerto Rico, hi ha una de les zones amb major concentració d’algues bioluminiscents. Visitar-ho en kaiak a plena nit és senzillament impresionant!!!

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.