Diari de recerca | Tecnologia i enginyeria

Fabrica els teus materials

21 octubre 2013 | Diari de recerca, Tecnologia i enginyeria

‘Strange Matter’ i ‘Jeu d’Alliages’

Construeix ales d’avions, esbrina com millorar els edificis……. Dues aplicacions per jugar a construir materials i aliatges:  ‘Strange Matter’ i ‘Jeu d’Alliages’

 

Fes clic aquí per accedir a Strange Matter

Aquest joc ens permet una bona introducció al món dels materials.  A l’apartat Zoom inside stuff podem engrandir allò molt petit i observar l’estructura d’una llauna de metall fins a veure la forma dels àtoms de l’alumini!

El més interessant comença a l’apartat Transform stuff, on podem sotmetre alguns elements (silici, ferro, carboni) a diversos tractaments. Què n’obtenim? Doncs materials tant increïbles com els nanno tubs de carboni.

A l’apartat Crusher enfrontem dos materials (com ara el plàstic versus el vidre) , els comprimim i veiem “qui guanya” segones les característiques de cadascún. Finalment, a Improve staff  podem jugar a fer millors edificis o lluitar contra el càncer tot  triant els millors materials entre tot d’exemples (tinta electrònica, metall amorf…).

En definitiva, un joc molt interessant per iniciar-se en el món dels materials i que aporta molta informació. El joc és la part interactiva de l’exposició del mateix nom, que en els propers mesos es presenta a Toronto, Albuquerque, Hampton, Boston…..

 

Fabrica una ala d’avió!

Fes clic aquí per accedir al Jeu d’Alliages

Creat per la Cité des Sciences et de l’Industrie, aquest Joc ens convida a crear una ala d’avió o el buc d’un vaixell tot barrejant els materials adequats.

La introducció (pitgeu la fletxa just damunt imatge, part superior dreta) ens informa de diferents elements (magnesi, coure, silici, zinc )  que, afegits a l’alumini, permeten obtenir aliatges amb aplicacions interessants per a la indústria segons les seves característiques: densitat, conductivitat..

Llavors comença el Joc: cal triar una peça tecnològica i fer el teu aliatge segons un seguit de contraites de fabication. Quant de zinc hem d’afegir a l’alumini? I de Magnesi? Cal fer la barreja, consultar l’apartat Expertise i apropar-nos a les necessitats tecnològiques de cada aplicació. 

Si agafem carboni i el processem obtenim… nannotubs!

 

 

Quant de magnesi hi hem d’afegir a l’alumini per fabricar una bona ala d’avió? I quant de zinc, de silici, de coure…?

 

 

Strange Matter
Crea els teus aliatges

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.