Biologia | Diari de recerca

Posa a prova la teva percepció

19 setembre 2013 | Biologia, Diari de recerca

Visual perception online laboratory (Purdue University, EUA)

Un grup d’il·lusions visuals agrupades en 11 experiments interactius.
 
Fes clic aquí per accedir a les aplicacions sobre il·lusions i percepció.
De les diverses aplicacions per posar a prova la percepció que hi ha a la xarxa, presentem un conjunt d’experiments preparats pel departament de psicologia i pel laboratori de percepció visual de la Purdue University  (EUA)
Dins la web que presentem, cal fer clic a la secció “Demos i experiments, on hi ha 11 jocs diferents que posen a prova fenòmens perceptius de tota mena. Per exemple, l’experiment de Kanizsa fa evident que podem percebre contorns que, de fet, no hi són. Com és això possible? Ho descobrirem nosaltres mateixos a mida que anem augmentant de mida 4 punts blancs que ens fan veure un quadrat..que de fet no hi és!

L’experiment de Kanizsa: hi ha o no un quadrat de color negre? Al web que recomanem pots jugar a ampliar o disminuïr els punts blancs fins a fer aparèixer o desaparèixer el quadrat.  
Altres jocs ens permeten experimentar com el nostre cervell interpreta les imatges. Els jocs són interactius, i és el mateix usuari que descobreix per si mateix les lleis d’organització perceptiva, per exemple, a base d’agrupar un seguit d’elements segons la seva similitud o la seva proximitat.
La gràcia dels jocs és que tot ho fem nosaltres mateixos tot manipulant funcions senzilles. I així fins 11 propostes, a quina més sorprenent. Tota una lliçó sobre com el nostre cervell interpreta allò que veu.
A la xarxa hi ha d’altres propostes similars. Per exemple, l’espiral infernal que proposa el Palais de la Découverte de Paris. Us la recomanem.

 
David Segarra
Un rectangle real?  O imaginari?
Espiral

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.