Diari de recerca

Fes de depredador i activa la selecció natural

20 setembre 2013 | Diari de recerca

El joc de l’evolució (Recerca en Acció)

En aquest joc pots fer d’ocell i capturar les papallones per alimentar-te. Sense adonar-te, s’endega un procés de selecció que tindrà conseqüències.
 
Fes clic aquí per accedir a El Joc de l’evolució.
Aquest joc es basa en un cas real. Permet recrear el famós episodi evolutiu de la papallona Biston betularia, descrit pels naturalistes anglesos el segle XIX.
El jugador fa el paper d’ocell insectívor: ha d’atrapar tantes papallones com pugui en un temps limitat. La papallona té dues coloracions: hi ha individus blancs i d’altres que són negres. Com que l’insecte viu damunt l’escorça alba dels bedolls… quines papallones serán més atrapades? Hi haurà una selecció pel color i amb quins resultats?
El joc permet visualitzar aquest procés ja que és el propi jugador amb el seu esforç qui selecciona les captures. A més, també es planteja la situació inversa quan la revolució industrial cobreix els arbres de negre. Quin gen guanya ara?
Aquest joc fou ideat per David Segarra (coordinador de Recerca en Acció) i per Francesc Mestres (professor de genètica a la UB) l’any 2010.  Trobaràs la informació sobre l’episodi evolutiu real que forneix la base del joc a aquest article.
David Segarra
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.