Diari de recerca

Crea les teves pròpies reaccions químiques

19 setembre 2013 | Diari de recerca

Go react, un joc online interactiu del Museu de la Ciència i de la Indústria de Chicago

Una aplicació que et permet barrejar elements per veure si es combinen i quins compostos formen.
 
Fes clic aquí per accedir a Go React
L’aplicació Go React mostra una taula periòdica interactiva. El joc consisteix a arrossegar dos elements químics vers “l’àrea de reacció” i comprovar si es combinen entre si o no.  Si efectivament té lloc una reacció entre els elements, apareix immediatament una nova pantalla que ens informa d’alguna característica del compost que acabem de crear.
El cursor ens dóna informació de cada element i ens proposa amb quin altre el podem combinar (suggeriment que podem seguir o ignorar) . Acabada la reacció cal arrossegar la mol·lecula vers la paperera per poder fer-ne una altre.

Hem combinat plata i clor i… hop! Obtenim clorur de plata, una sal. 
Hi ha més opcions de joc: a dalt a la dreta hi ha la icona “Ionic” que mostra la càrrega elèctrica dels ions mentre el joc ens anima a fer combinacions d’ elements que donin 0 com a càrrega final .  també hi ha la icona “Lewis dots” (estructures de Lewis) que mostra els elements com a  diagrames que representen en forma de punts els electrons disponibles per fer enllaços.

Amb què podem fer reaccionar el brom? El joc ens suggereix que combinem amb el oxígen. Ho provem?
En definitiva un joc interessant per iniciar-se a un nivell senzill en la química, malgrat algunes limitacions, com ara que només és possible combinar 2 elements i no es pot formar molècules de tres.
Com a complement del joc val la pena veure aquest magnífic curt d’animació sobre la Taula Periòdica.  I també hi ha un aquesta magnífica taula periòdica interactiva preparada per la Cité des Sciences, a Paris.
David Segarra
 
GoReact
Programa Goreact
AgCl

1 Comentari

  1. Montserrat Moreno

    Molt interessant .

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.