• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici14: Informe del Cap Científic de l’expedició ...
Tornar

14: Informe del Cap Científic de l’expedició

27 desembre, 2006

Des de la setmana passada la nostra nau es dirigeix cap a la Península Antàrtica. Primer ens varem dirigir cap al nord-est i varem haver d’atravessar una gran àrea coberta amb gel marí al nord de la badia d’Atka. El dimecres, les condicions de gel marí varen permetre seguir el curs al llarg del paral·lel 64ºS. Les bones condicions climatològiques ens han permès avançar exitosament. I en Karl-Herman Kock d’Hamburg va aprofitar la oportunitat per a presentar la segona part del nostre programa científic.

Alemanya ha estat membre de la Convenció per a la Conservació del Recursos Antàrtics Marins Vius (CCAMLR, les seves sigles en anglès) des del 1982. Aquesta organització és responsable de la conservació i de l’ús racional de tots els recursos marins antàrtics, amb l’excepció dels cetacis. Alemanya especialitza la seva activitat científica, relacionada amb la CCAMLR, en l’anàlisi de l’estat de les poblacions del krill i dels peixos en el sector Atlàntic de l’Oceà del Sud. Aquesta investigació està liderada per l’Institut de Pesqueries del Centre Federal de Nutrició, Agricultura i Protecció al Consumidor en cooperació amb institucions estrangeres tal com el Centre de Ciència en Pesqueries del Sud-oest del Servei Nacional de Pesqueries Marines a La Jolla, Estats Units. L’exploració dels peixos de fons que es realitza en aquesta expedició (ANTXXIII/8) és la setena investigació consecutiva a la regió al sud de l’Arc d’Escòcia. El Polarstern realitzarà de 75 a 80 pesques de ròssec de 30 minuts basats en un disseny d’exploració estratificada i a l’atzar. El treball de bord es centrarà a prendre mesures de longitud i de pes, determinació de sexe, l’anàlisi dels continguts estomacals i l’extracció de petits ossets de l’oïda per tal de fer estimacions d’edat. El conjunt de les dades donarà una idea molt completa de la dinàmica de la població dels peixos des de la fi de les activitats pesqueres comercials a l’Antàrtida l’any 1990. Els resultats d’aquesta exploració es publicaran a la següent reunió anual de la CCAML a Hobart, Austràlia, el proper octubre del 2007.

Tots els participants tenen una bona salut i entusiasme, demostrats especialment per als que varen tenir el plaer de participar al Bautisme del Cercle Polar Antàrtic. El Nadal encara està lluny dels nostres pensaments degut a la concentració de treball que encara resta per a fer abans d’aquestes dates. I com que no faré un reportatge de la vida a bord del Polarstern durant el període nadalenc i abans de l’Any Nou, vull aprofitar aquesta oportunitat per a desitjar-vos (a tothom que segueix des de casa aquesta expedició) un Bon Nadal i un Feliç Any Nou! Vull expressar el més profund respecte per a les persones que des de casa i des de bord passaran aquest Nadal separades de les seves famílies. En nom dels científics i de les científiques d’aquesta expedició us envio les nostres salutacions des del nord-oest del Mar de Weddell.

Cordialment,

Julian Gutt

Peix del gel

A l’Antàrtida, la temperatura de l’aigua pot arribar a -2 °C. Els peixos antàrtics s’han adaptat a crèixer a temperatures prop del punt de congelació de l’aigua de mar. Presenten anticongelants que els protegeixen de la formació de cristalls de gel als seus fluids. Així no es congelen!

Pannes en formació

Aquestes pannes es van enganxant a poc a poc, tant pel moviment de l’aigua com perquè l’aigua que els separa es va congelant paulatinament. Acabarà formant el que s’anomena com a banquisa: la capa de gel que dibuixa el continent antàrtic.

Iceberg

Aquestes masses de gel es desplacen surant sobre la superfície dels oceans. Només s’observa entre una setena i una dècima part del seu volum. L’altra part resta submergida sota l’aigua.

Etiquetes: Animals, Antàrtida, Canvi climàtic a l'Antàrtida?, Mar, Món subaquàtic, Zones polars

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Josep Maria Gili

Elisabet Sañé

Enrique Isla

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

28: És l’hora del comiat!

27: Els fons marins a Larsen

26: Recol·lectant a Larsen

25: Larsen i el canvi climàtic

24: Anem cap a Larsen

23: Els peixos antàrtics

22: Observant la columna d’aigua de mar

21: Xarxes i trampes

20: El Nadal a l’Antàrtida

19: Cap a les illes South Shetland

18: Com estudiem els bacteris marins?

17: Els sediments dels fons marins

16: Bon Nadal

15: L’illa elefant

14: Informe del Cap Científic de l’expedició

13: Comença el mostratge del fons marí

12: Com ens comuniquem a bord del Polarstern?

11: Informe del Cap Científic de l’expedició

10: Visita a Neumayer

9: Tractament de residus

8: El gel marí

7: Què vol dir ser Cap d’un grup investigador?

6: Arribem a la badia d’Atka

5: El vaixell Polarstern

4: Traspassem el Cercle Polar Antàrtic

3: Informe del Cap Científic de l’expedició

2: Ens instal·lem al Polarstern

1: Comença l’expedició

Piulades recents

  • RT @fundaciorecerca: 🔬Els bacteris multiresistents i biofilms protagonitzen la sessió pràctica de Laura Moya, del grup @Torrentslab, qui ha…
  • RT @AmgenSpain: ¿Conoces Amgen #TransferCiencia? Un apasionante proyecto educativo realizado en colaboración con @fundaciorecerca que prete…
  • RT @IESCamiloJCela: Charla clase on-line con la investigadora Marta Fierro Fernández, investigadora del @CSIC y del Centro Severo Ochoa @CB…
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar