Investigador/ora

Xavier

17 setembre 2008 | Investigador/ora

Dedico la meva recerca a l’estudi i a l’edició de textos catalans antics

Xavier Renedo Puig (Girona, 1958), professor de literatura catalana medieval i d’escriptura de la Universitat de Girona; editor de les obres de Francesc Eiximenis; porter de futbol ja retirat; amant dels ‘westerns’, dels rius d’aigua clara i del bon vi; admirador de J.L. Borges, J. Ford, Marcial i J.Pla; enemic de la mala prosa i dels iconoclastes i una de les poques persones de la seva edat que no té carnet de conduir -i que duri!

Qui ets/què fas?

Dedico la meva recerca a l’estudi i a l’edició de textos catalans antics, per exemple al Llibre dels fets de Jaume I, o a l’obra enciclopèdica del franciscà gironí Francesc Eiximenis, que va escriure gairebé sobre tot i que va ser un dels autors catalans més llegits, i més traduïts, dels segles XIV, XV i XVI.

Vaig decidir fer-me científic/a perquè…

Vaig decidir dedicar-me a l’estudi de la literatura i de la cultura medieval perquè des de petit m’ha fascinat aquest món. M’hi va acabar de decidir la lectura del Perceval de Chrétien de Troyes, una novel·la excepcional. Potser també hi va influir el meu amor per John Ford i pels ‘westerns’, un gènere que té molts punts de contacte amb l’Edat Mitjana. Si no el coneixeu gaire, em permeto recomanar-vos The Searchers del mateix Ford, que en castellà es va titular Centauros del desierto.

El meu lloc preferit per perdre’m és…

Hi ha uns quants llocs on m’agradaria perdre’m. Per exemple en una gran biblioteca, o en un celler ple d’ampolles de bon vi, o en el Camp Nou, on de jove m’agradaria haver-me al mig de la gespa, i ara només m’hi puc perdre de tant en tant, molt menys del que voldria, entre el públic.

El viatge que em va encantar va ser…

M’agradaria molt anar al Japó, un país que em fascina per la seva escriptura, per la seva història i pel seu cinema  -Us recomano Els amants crucificats de Kenzi Mizogouchi.

Un somni a la meva vida seria…

A la meva edat -vaig néixer el 1958- puc vantar-me de no tenir ni carnet de conduir ni mòbil, i espero poder-ho dir durant molts anys. El somni de la meva vida ha estat ser porter de Barça, però, tot i que no vaig parar de jugar a futbol fins als 43 anys, no l’he fet realitat. Ara em conformo veient el millor futbol del món i amb el somni d’escriure, amb la col·laboració de la Clara i en Martí, els meus fills, un llibret sobre onze segons del matí del 22  juny del 1986, onze segons que van canviar la història del futbol: els onze segons que va trigar Maradona, amb la pilota sempre als peus, a marcar, seguint la inspiració que li venia de la seva memòria, el segon gol de la seva selecció contra Anglaterra.

Si voleu més informació sobre les meves activitats, podeu visitar els següents enllaços:

http://www.narpan.net/index.php/membres/investigadors/xavierrenedo

http://www.udg.edu/tabid/6725/Default.aspx?ID=2000413

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.