Arts i Humanitats | Diari de recerca

Tinta invisible de l'any 1766

07 juliol 2009 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

La tinta invisible ha estat utilitzada a les guerres, al espionatge i en històries d?amor des de molt antic. Descobreix una recepta de 1766.

El professor de literatura catalana medieval i d’escriptura, Xavier Renedo, i el químic Josep Duran, els dos de la Universitat de Girona, ens expliquen en aquest vídeo els misteris de la tinta invisible.

Formules per fer tinta invisible n’hi ha hagut moltes però la que ens proposen aquests investigadors de la Universitat de Girona té l’afegit de la seva història ja que té més de 200 anys d’antiguitat. En concret la que es proposa en aquesta experiència és obra de Fra Luis de Olot, publicada el 1766 al llibre Tratado del origen y arte de escribir bien ilustrado con veinticinco láminas. Girona: En la Imprenta de Narciso Oliva.

Fem tinta invisible a la cuina

Si vols fabricar tu també tinta invisible i vols conèixer els detalls del nostre experiment, llegeix el text Tinta invisible que ens ha preparat en Josep Duran.  Si tens curiositat per saber com era la fòrmula original de 1766, pots llegir l’article la Tinta invisible, una formula de 1766, preparat per Xavier Renedo.  

Missatges que s’escriuen i no es veuen, i d’altres que desapareixen, són curiositats que ja a l’antiguitat s’utilitzaven i que ara podem tornar a fer amb molta atenció.

Aquesta col·laboració entre Història i Química demostra com la recerca i la curiositat per investigar diferents fets, necessàriament posa en relació diferents branques de la ciència.

I si vols una mica de literatura, pots llegir el mini conte de Jorge Luis Borges i Margarita Guerrero titulat El mono de la tinta, i publicat en El libro de los seres imaginarios.

I si vols conèixer amb més detall les tècniques que es feien servir a l’època medieval, pots mirar la versió llarga del vídeo.  

 

1 Comentari

  1. Lidia

    Està molt bé aquest experiment

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.