Coneix els ocells que estan arribant ara mateix
Una de les espècies més primerenques d'arribar és el cucut reial. És un ocell poc conegut que, tot i el seu nom, no canta com el cucut que tots coneixem; emet uns crits estridents força característics. Sí, però, que comparteix costums amb el seu parent proper: posa els ous en nius d'altres espècies, en el seu cas quasi sempre en nius de garsa. Aquest any es van rebre les primeres notícies de la seva presència el 6 de febrer als aiguamolls de l'Empordà.
L'última setmana de febrer van arribar els primers martinets menuts, els aufranys, els xarrasclets i les àguiles marcenques. Aquestes últimes reben el seu nom pel fet d'arribar de l'Àfrica durant el març i, tot i que les primeres les detectem a finals de febrer, sempre és durant el més de març quan s'observen arreu de Catalunya.
Ja a principis de març, alguns han pogut observar els primers ballesters, els tallarols de garriga i els primers còlits grisos.
Qui també ja es comença a deixar veure són les orenetes que tornen de l'Àfrica. Ara bé, si en veiem ens haurem de fixar de quina es tracta, ja que a Catalunya hi crien 4 espècies diferents: les cuablanques, les de ribera, les cua-rogenques i les vulgars. I també cal estar atents a grups de roquerols que sovint volen enmig de les orenetes.
Quins ocells podem veure i a on?
Si aneu al camp, a part dels ocells habituals de la zona, en aquesta època podem trobar en zones arbustives o de bardissa els tallarols de garriga. Si anem per prats oberts i secs és fàcil trobar algun còlit gris exposat sobre una roca. Si anem a una zona d'aiguamolls ens podem veure sorpresos per algun martinet menut o alguna polla pintada enmig dels canyissars. Quasi arreu del cel del país hi podem observar orenetes i falciots i, a les hores del migdia quan faci calor, podem veure alguna àguila marcenca en migració o buscant alguna serp per alimentar-se.
I com que no tots els ocells es paren a casa nostra en la seva migració, també és en aquesta època quan es poden veure grues i cigonyes en formació de V. Estols d'uns quants exemplars o de fins a diversos centenars. Amb el xivarri que fan les grues, el més probable és que primer les sentiu i després les veieu!
Calendari de properes arribades
Els ocells són uns animals de costums força fixos. Quins seran els propers d'arribar? Fem prediccions!
Del 20 al 24 de març podrem començar a sentir el potent "cú-cu" de l'aprofitat cucut que no perdrà ni un moment en construir-se el niu (escolteu aquí el seu cant). Com cada any dipositarà els ous en els nius d'altres ocells, com les boscarles. Això sí, s'hauran d'esperar fins la primera setmana d'abril que és quan aquestes arribaran.
Del 25 al 27 de març ens arribaran els rossinyols que, amb els seus cants nocturns, no deixaran dormir a tothom (escolteu aquí el seu cant). Estigueu atents tant de dia com de nit per gaudir dels seus refilets. O potser veieu abans una acolorida cotxa cua-roja, que també estan al caure durant aquests dies.

L'oreneta vulgar (Hirundo rustica) és un ocell molt popular que fa niu a bona part del país i passa l'hivern a l'Àfrica subsahariana. La població catalana es calcula en unes 185.000 a 269.000 parelles.
Aquesta au es pot confondre amb d'altres espècies similars, com ara l'oreneta cuablanca o el falciot negre, de qui cal diferenciar-la.
Associada amb la vida i l'arribada del bon temps, l'oreneta ha merescut nombrosos poemes i referències literàries, algunes tan originals com el poema A tres orenetes d'en Joan Brossa. L'escriptor Josep Maria de Sagarra, per la seva part, va escriure el text les orenetes i els faziots dins l'obra "Els ocells amics",on explica tot de coses interessants d'aquests animals, "la gran joia del nostre cel blau".

Tot i estar capturats al nord del desert del Sàhara, els tallarols de garriga que s'estan anellant a l'estació de Merzouga durant aquests dies pesen tant o més que els capturats més al nord del Marroc en anys anteriors, els quals s'havien alimentat per seguir la seva migració i creuar el Mediterrani. Aquest patró es mantindrà al llarg de tot el període de pas? Altres espècies, com el mosquiter de passa o el rossinyol, seguiran una pauta similar? D’aquí a poques setmanes en tindrem la resposta.
Respondre