Biologia | Diari de recerca

5. Un vessament molt perillós

09 març 2010 | Biologia, Diari de recerca

Un dels vessaments més tòxics de la història va succeir a la província de Cajamarca, on un camió va bolcar 151Kg de mercuri elemental afectant la vida de més d’un miler de persones.

El camió que transportava el mercuri per una carretera de muntanya, no estava preparat per portar substàncies tòxiques i no tenia cap mena de pla de seguretat; era una empresa de transports normal pagada per Minera Yanacocha (la minera d’or més gran de Sud Amèrica).

El mercuri i l’afectació a la salut

El mercuri és un metall molt tòxic que, depenent de l’estat en què es trobi, pot afectar molt la salut de les persones, i especialment als infants. Així, mentre que el mercuri líquid que es pot ingerir s’excreta en un 98%, els vapors de mercuri entren pels pulmons cap al flux de sang, causant un greu dany al sistema nerviós. Per tant, el vapor de mercuri pot acabar causant tremolors, labilitat emocional, insomni, pèrdua de memòria, canvis en el sistema neuromuscular, forts dolors de cap i afectacions cutànies i renals.

Com d’un vessament es poden originar vapors de mercuri?

El mercuri és el metall més volàtil que hi ha. En un vessament, sense tenir en compte les mesures d’emergència a realitzar per treure’l, hi ha una part del contaminant que es queda al sòl, una altra que penetra als sòls i una altra que s’evapora. Com el mercuri és volàtil a temperatura ambient a Choropampa, succeeix que de dia s’evapora (mercuri volàtil) i de nit es condensa (mercuri líquid) i es diposita a terra. Això fa que el mercuri sigui un tòxic molt difícil de recuperar del medi ambient. La gent es troba permanentment exposada, augmentant les possibilitats d’afectació a la salut.

Causes que fan d’un vessament un desastre

En el primer moment en el qual es va conèixer el vessament, no va haver-hi cap actuació d’emergència per part de l’empresa minera o els organismes de l’estat de forma directa i planificada segons els estàndards en cas de vessament de mercuri.  Tot al contrari, es va incentivar econòmicament als camperols per recollir el mercuri sense cap mena de protecció. Tenint en compte les condicions de pobresa de les comunitats afectades, els deixaven en una situació molt vulnerable amb una la mala gestió de la informació per part de l’estat, al no explicar la toxicitat del mercuri i les precaucions a prendre, sinó que tampoc no es va informar a les primeres persones que estaven intoxicades de mercuri.

Deu anys després, encara hi ha moltes persones afectades, especialment infants. La Direcció salut ambiental encara avui no es troba preparada per aquest tipus de vessaments: els centres de salut o hospitals propers no estan preparats per tractar les malalties, ni poden fer els anàlisis adients per diagnosticar-ho. Durant aquest temps la població ha emprès moltes demandes a l’empresa minera amb judicis molt llargs, sense recompensar la vulneració de drets humans i afectació a la salut que han sofert.

En aquest enllaç podeu veure un vídeo sobre el vessament.

Cristina Yacoub

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.