Diari de recerca

7. La sortida cap al camp

15 març 2010 | Diari de recerca

Tot comença a la matinada. Hem quedat a la porta de casa amb el xofer que ens porta a camp, un a un ens va recollint a tots tres a la furgoneta llogada un dia abans.

Tots ens afanyem a pujar al cotxe, són les cinc del matí i fa fred! Encara que és molt d’hora tots estem nerviosos per començar. En comptes de dormir, no parem de fer bromes sobre qui portarà la bossa més pesada… Fins que arribem al desviament de la carretera i ens trobem un grup de gossos que no ens volen deixar passar. L’única opció és tirar pedres per espantar-los (no us preocupeu que no els toquem pas!). Ara sí que estem ben desperts!

Una bona caminadeta

Aquest cop no anirem sols fins al riu, ens acompanya un camperol de la zona preocupat per saber quin és l’estat de l’aigua que hi ha a prop de casa seva i ens fa de guia. Per fi arribem i ja ens està esperant amb una calenta tassa de té que agraïm! Tot seguit preparem les bosses amb el material necessari. El terreny té alguns trams molt inclinats i les pluges han fet que no estigui tot tan sec, així que hem d’anar amb cura per no caure o prendre mal. El repte és fer tres punts, avui és el dia que més s’ha de caminar i si no acabem d’hora segur que ens agafarà la pluja!

Ens trobem tots animats i creiem que és possible, així que comencem a caminar a bon ritme. En arribar al primer punt toca distribuir les feines. Però abans ens hem d’assegurar que som allà on volem ser, és a dir, que estem agafant el punt escollit. En aquest cas tenim el nostre guia que sempre ens porta a bon terme! Llavors seguint el protocol, agafem les fitxes de camp i comencem a omplir-les comprovant amb el GPS que és el lloc correcte.

Anem per feina!

Ara ja toca fer feina! Mentre un s’encarrega de recollir sediments per tota la zona (i després homogeneïtzar-ho bé a una galleda abans de posar a l’ampolla), un altre recull les ampolles d’aigua necessàries per a l’anàlisi al laboratori just al punt de més caudal i més al centre del riu possible, altre mira el pH i conductivitat del riu amb el multi paràmetre. Després en grups es mesura el caudal,  s’acaba d’omplir la fitxa i es posa el preservant necessari per a cada ampolla d’aigua. Perquè ningú s’equivoqui, portem una llibreta a on es troba escrit quin preservant va amb quina ampolla!

Ha sortit el sol i ja hem acabat aquest punt. Ara toca la pujada forta. Tots comencem a suar i  esbufegar una mica. Tots menys el nostre guia que deu pensar: aquests de ciutat! Al segon punt tot va igual però més ràpid. Tothom sap que ha de fer, i hem vist uns núvols que ens han espantat! Decidim que encara podem continuar, no són més de les 11 del migdia i l’últim punt està a prop. Tornem a repetir tot el procés, les bosses cada vegada pesen més però ens porten un parell de cavalls que ens ajuden i, encara que amb agulletes acabem sent per dinar a casa!

Cristina Yacoub

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.