Aventures científiques | Biologia | Expedicions

El litoral Mediterrani

14 abril 2013 | Aventures científiques, Biologia, Expedicions

Investiguem els processos biològics costaners

El litoral és un dels sistemes naturals més amenaçats del planeta perquè està sotmés a fortes pressions ja que és petit en extensió i l’habita mitja humanitat.
Al nostre país una part important de l’economia està basada en el mar: és visitat per un gran nombre de persones que hi passen les vacances i gaudeixen d’aquest recurs, i del mar se n’extreuen molts productes d’interès comercial.
La feina del nostre grup de recerca és conèixer perquè el litoral mediterrani és com és i perquè funciona com ho fa. Així serem capaços de predir on i quan apareixen alguns problemes, o com afectaran les activitats humanes als diferents organismes que viuen al mar. Ens interessa el ecosistema litoral, la qualitat ambiental i la salut i benestar de les persones.
En aquest projecte us presentem el tema principal de la recerca que duem a terme des de fa anys: l’increment de nutrients d’origen continental a la zona costanera (eutrofització) i la seva relació amb la qualitat litoral.
Una de les repercussions immediates de l’eutrofització són les proliferacions algals nocives. Es interessa conèixer el perquè del creixement espectacular d’espècies del fitoplàncton que poden ser tòxiques per l’home si ingerim peixos o marisc que se n’ha alimentat.
Us explicarem si l’aigua de les nosttes platges és neta, quines anàlisis fem els científics per saber-ho, quina vida microscòpica hi ha al litoral, com són els organismes microscòpics que l’habiten i quina vida porten.
També explicarem perquè la Mediterrània té aigües molt transparents i blaves… però de vegades no. L’ús que en fem de la terra influeix en la qualitat de l’aigua litoral.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.