• Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
  • Aventures científiques
  • Experimenta
  • Notícies
  • Pregunta
  • Jocs i recursos educatius
  • Turisme científic
  • Cerca avançada
Inici27: Els fons marins a Larsen
Tornar

27: Els fons marins a Larsen

28 gener, 2007

Una dificultat que no ens esperàvem a la campanya ha estat el fet de coincidir, les activitats de prospecció del fons marí de la plataforma de Larsen amb el quasi final de la mateixa. Ha estat una situació estressant que no ha impedit que poguéssim gaudir de la visió d’aquests fons amagats a la vista dels humans des de fa més de 400 anys. De fet, és la primera vegada que s’ha pogut filmar un fons marí com el que estem i que podria ser un excel·lent exemple del que possiblement ens trobaríem a l’alta Antàrtida si es desprenguessin grans masses de gels com la que es va desprendre fa uns anys, com a conseqüència del canvi global. Pensàvem que es podrien trobar uns fons empobrits per la falta de temps en poder ser colonitzats per la fauna de les àrees circumdants i perquè l’aliment que arriba al fons des del gel marí porta tan sols tres anys arribant al fons. Però, hem vist uns fons de blocs, grans, petits i mitjans colonitzats per organismes incrustants. Aquests blocs provenen de la fusió del gel que ve arrasant cap el mar amb el desplaçament de les glaceres. Quina és la biodiversitat d’aquesta zona? En aquests fons s’observa una fauna de crinoïdeus, gorgònies, esponges i ofiures que havíem observat en les comunitats bentòniques que estem estudiant al costat oposat del mar de Weddell, però a les zones que sabíem havien sofert l’impacte dels icebergs al llaurar el llit marí.

En els fons trobem petites colònies de gorgònies, briozous i hidrozous que són considerats grups pioners (recent arribats a un nou espai lliure). També hi ha una fauna mòbil, tal com crinoïdeus i ofiures, que s’alimentin de partícules en suspensió i també recentment dipositades en el substrat. En els vídeos hem vist una gran quantitat de neu marina (partícules i agregats de les mateixes, surant i desplaçant-se prop del fons) fet habitual en els fons que havíem estudiat a zones obertes de gel en el mar de Weddell. Tots els indicis ens arriben a pensar que la colonització d’aquests nous espais ja ha començat d’una manera ràpida i que en tan sols tres anys, les comunitats marines d’aquesta zona són més similars a zones joves però riques en espècies i individus que als fons pobres coberts de grans masses de gel durant dècades i centúries. D’aquí a uns dies us ensenyarem vídeos d’aquests fons per tal que puguem compartir amb vosaltres l’observació d’un descobriment realment excepcional.

Molts records des de Larsen,

L’equip científic

 

Latitud:  -59º 4′ S
Longitud:  -59º 4′ W
Hora: 12:00 h
Velocitat del vent a coberta: 10 (m/seg)
Temperatura de l’aire:  3.1 ºC

Fauna incrustant

Gran bloc desprès d’un glacera que està ja recobert de fauna incrustant tal com esponges i briozous.

 

Crinoïdeus

Un grup de crinoïdeus sobre un fons poc cobert de fauna i roques que són un dels primers colonitzadors de nous espais a l’alta Antàrtida.

Fauna bentònica

Un grup de crinoïdeus sobre un fons poc cobert de fauna i roques que són un dels primers colonitzadors de nous espais a l’alta Antàrtida.

Etiquetes: Antàrtida, Biologia, Canvi Climàtic, Canvi climàtic a l'Antàrtida?, Clima i atmòsfera, Mar, Món subaquàtic, Zones polars, residus / contaminació

Comparteix!
Tweet

Respondre Cancel·la les respostes

Equip Investigador

Enrique Isla

Pablo José López

Josep Maria Gili

Veure tot l'equip »

Diari de Recerca

El projecte »

28: És l’hora del comiat!

27: Els fons marins a Larsen

26: Recol·lectant a Larsen

25: Larsen i el canvi climàtic

24: Anem cap a Larsen

23: Els peixos antàrtics

22: Observant la columna d’aigua de mar

21: Xarxes i trampes

20: El Nadal a l’Antàrtida

19: Cap a les illes South Shetland

18: Com estudiem els bacteris marins?

17: Els sediments dels fons marins

16: Bon Nadal

15: L’illa elefant

14: Informe del Cap Científic de l’expedició

13: Comença el mostratge del fons marí

12: Com ens comuniquem a bord del Polarstern?

11: Informe del Cap Científic de l’expedició

10: Visita a Neumayer

9: Tractament de residus

8: El gel marí

7: Què vol dir ser Cap d’un grup investigador?

6: Arribem a la badia d’Atka

5: El vaixell Polarstern

4: Traspassem el Cercle Polar Antàrtic

3: Informe del Cap Científic de l’expedició

2: Ens instal·lem al Polarstern

1: Comença l’expedició

Piulades recents

  • RT @fundaciorecerca: ⌛️#Taldiacomavui de 1897 va néixer la física Caroline Emilie "Lili" Bleeker, que va dissenyar i fabricar instruments ò…
  • RT @CcivicsBCN: 😷 El @ccgolferichs i @ISGLOBALorg parlen de la #Covid19 al cicle "Societat contemporània: Covid-19, una anàlisi interdiscip…
  • 📰40.000 infants s'han acostat a la #ciència gràcies al Lab 0-6 en els seus cinc anys de vida. 👉… https://t.co/zZ1sysBlai
Amb el suport de:
Copyright © 2014 Design by FCRi.cat.
  • Qui som
  • Contacte
  • Avís legal
  • RSS
Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars. Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè n’accepta l’ús.
Veure política de privacitat i condicions d’ús
Acceptar