Diari de recerca

1: Un viatge al cor de l'oceà

25 abril 2011 | Diari de recerca

Ens hem embarcat al Tara Oceans, un veler oceanogràfic que farà la volta al món en una campanya internacional per tots els oceans.
Fa dos anys els membres del grup d’Ecologia Microbiana Aquàtica de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona vam rebre una proposta que semblava estranya. “Voleu participar en una volta al món de tres anys dalt d’un veler oceanogràfic?”  Volta al món?  Veler oceanogràfic? Tres anys??? Doncs sí.
Resulta que una empresa francesa de roba, Agnès B, havia adquirit un veler condicionat per navegar a l’Àrtic. La propietària de l’empresa i el seu marit havien pensat que el vaixell es podia dedicar a la ciència i van col·laborar en un projecte que els va dur a l’Àrtic, on van estar un any estudiant el gel.
En tornar la van voler fer més grossa, i van contactar amb els companys del centre de recerca de Roscof, els quals, volent fer una campanya veritablement internacional i que abarqués tots els oceans, ens oferien liderar els estudis amb bacteris des de Barcelona.
I és que, vista des del cel, la Terra és blava, el color del mar. I vista des del cel el planeta Terra té més zones amb mar que no pas zones amb terra. Però, més enllà del llençol (blau) que recobreix la terra, quina és la diversitat veritable dels organismes que ocupen el mar?
Sabem que la major part de la diversitat és invisible als ulls, i és microbiana
Per conèixer-la, un equip de científics a bord del veler Tara ha començat un viatge de tres anys de durada (2009-2012) al voltant del món per investigar aquest món secret: El món de plàncton marí, la major part encara desconegut, però integrat per milions d’espècies diferents.
Una cosa sí sabem: que aquests microorganismes marins (des de larves de peixos fins a protists, bacteris i virus), invisibles per a l’ull humà, juguen una funció important en mantenir la vida del nostre planeta.
En el següent mapa podeu veure la ruta que l’expedició Tara Oceans ha fet fins ara (en línia contínua) i que farà a partir d’ara (en línia discontínua). Els fragments de color, al Mediterrani, al Mar Roig, a l’índic i a l’Antàrtida són els que s’han fet amb gent del nostre equip a bord. El fragment Illa de Pasqua-Galàpagos és l’actual, que us anirem explicant.

Si voleu podeu unir-vos a aquesta nova aventura. Us anirem enviant missatges cada dos o tres dies. Benvinguts!
Pep Gasol

El veler TARA OCEANS

1 Comentari

  1. Helena

    El que donariem molts per poder navegar en aquest veler! Ho anirem seguint. Una curiositat: per què es diu Tara…?

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.