Diari de recerca

17: TARA, ciència dalt d'un veler

06 juny 2011 | Diari de recerca

El TARA és un vaixell de vela històric que ha conegut de tot: atacs de pirates de riu a l’Amazones, expedicions al Pols…. Ara és un vaixell que viatja pel món fent ciència, a l’estil de Darwin.
El Tara és un històric vaixell de vela, construït a França el 1989 i batejat Antartica per encàrrec del Dr. Jean-Louis Étienne, aventurer Francès que volia navegar cap als pols. Va ser comprat posteriorment pels diversos cops campió de la Copa Amèrica Sir Peter Blake. Blake va batejar el vaixell amb el nom de Seamaster, i al Seamaster va morir l’any 2001 quan després d’anar a l’Antàrtida, l’equip de les Blake Expeditions va pujar per la costa sud-americana fins a l’Amazones. A l’Amazones els pirates de riu van assaltar el vaixell i Sir Peter Blake va ser assassinat defensant la seva tripulació.
El vaixell va quedar oblidat fins que el 2003 va ser comprat per Étienne Bourgois, fill d’un editor francès i de la propietària d’una coneguda cadena de roba francesa. El va batejar com a Tara (crec que Tara 5, l’home té diversos vaixells que es diuen així, no és precisament una família  pobra).
Quina obsessió no? Per què posar-li aquest nom al vaixell? En un primer moment penses que algú es deia Tara, una filla, una esposa o una mare. Però no. Té a veure amb la família, això si, doncs Tara és el nom que l’avi del Sr. Bourgois li va posar al seu primer vaixell. Era doncs l’avi potser un devot i li va posar el nom de la bodhisattva (ésser il·luminat) femenina budista? O potser era un descendent dels orgullosos celtes i la va batejar com la capital de la Irlanda mitològica? Són explicacions que a mi personalment m’agraden força, però la realitat és una altra i sembla que l’avi del Sr. Bourgois devia ser un fan del llibre de Margaret Mitchell “Allò que el vent s’endugué” o potser de la pel·lícula, ves a saber, doncs li va posar el nom de la plantació dels pares de l’Scarlett O’Hara.
3 anys per fer la volta al món
La qüestió és que amb certa intenció filantròpica i certa intenció d’evitar l’avorriment del milionari, van constituir Tara Expeditions, una fundació on hi participen diversos membres de la família, amics, coneguts i saludats diversos. La primera missió de Tara Expeditions va ser Tara Àrtic (2007-2008). En la campanya es va col·laborar amb un projecte científic anomenat Damocles per tal d’estudiar l’efecte del canvi climàtic als pols. A banda dels possibles resultats obtinguts aquesta campanya va generar llibres, marxandatge, exposicions, aparicions a Thalassa, etc.
La nova aventura del Tara és Tara Oceans (2009-2012). Aquesta expedició va començar el setembre de 2009 i consisteix a fer la volta al món en 3 anys per tal prendre mostres biològiques i obtenir dades fisicoquímiques de “tots” els mars i oceans del món. En les diferents parades que el vaixell Tara duu a terme durant el seu viatge, els científics interactuen i comparteixen la seva experiència amb artistes, periodistes, científics i persones de l’àmbit cultural local, per tal que Tara Oceans sigui una experiència compartida per tota la població. Com a projecte científic és engrescador i tot un repte. A més, fer ciència en un vaixell de vela que recorre el món, a l’estil Darwin, és el somni de molts biòlegs (entre ells jo, per què no dir-ho).
Javier del Campo

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.